INFORMARE DE PRESĂ

Distribuie pe:

Conform Ordinului nr. 555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș este spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2.

În acest context, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a înființat Departamentul COVID, care cuprinde o zonă pentru pacienți non-critici, o zonă pentru pacienți critici, precum și o sală pentru intervenții chirurgicale și o sală pentru obstetrică ginecologie.

Fiind spital de urgență, de la începutul pandemiei și până în prezent, în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș s-au prezentat 5.311 pacienți (urgențe), dintre care 766 au necesitat intervenții chirurgicale. Dintre aceștia, 190 de pacienți au fost preluați în ATI, din care 49 pe ATI-COVID.

În cardul Departamentului COVID au fost internați 122 de pacienți, dintre care 19 confirmați pozitiv COVID-19. Dintre cei 19 pacienți confirmați, 9 au avut nevoie de intervenții chirurgicale.

Deși, conform Ordinului 555/2020, Secția ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș trebuia să preia toți pacienții critici infectați, suspecți și confirmați, pacienții au rămas la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, blocând Secția ATI cu aceste cazuri, la care s-au adăugat și cazurile de politraumatisme, neurochirurgicale, neurologice pe care unitatea noastră le-a acceptat în continuare, având în vedere că suntem spital de urgență. Secția ATI a fost împărțită în două zone (non-COVID și COVID - 5 saloane).

La începutul pandemiei, un pacient din Secția ATI a fost diagnosticat, la 8 zile după deces, ca fiind pozitiv COVID-19, motiv pentru care 81 de persoane, dintre care 51 din personalul ATI, au fost trimise în autoizolare la domiciliu. Astfel, personalul din ATI a fost suplimentat cu personal medico-sanitar și auxiliari de pe alte secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. Acest personal este menținut și în momentul de față pe Secția ATI, pentru a putea asigura activitatea optimă a secției.

Totodată, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost nominalizat să preia în structura funcțională unitatea de suport COVID din cadrul UMFST, pentru pacienții asimptomatici. În acel moment am solicitat personal suplimentar din cadrul unităților sanitare din județ, fiind astfel detașate, începând cu data de 1 mai 2020, un număr de 27 de persoane - personal medico-sanitar și auxiliar - de la Spitalele Reghin, Sovata, Luduș, Sângeorgiu de Pădure.

În aceea ce privește sprijinul acordat Spitalului Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a detașat, de la începutul anului, către Secția ATI SCJM, 20 de rezidenți ATI (an I-V).

De asemenea, pentru a veni în sprijinul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean Mureș am solicitat redirecționarea către această secție a personalului medical care ne-a fost destinat pentru unitatea de suport din cadrul UMFST (cele 27 persoane menționate) și am oferit suport logistic constând în ventilatoare sau aparatura medicală, în caz de nevoie.

În momentul în care am fost solicitați pentru ajutor de către Spitalului Clinic Județean Mureș, zona Covid era complet blocată, iar în UPU SMURD erau alți pacienți de preluat, ceea ce a făcut imposibilă preluarea altor pacienți suplimentari. Mai mult decât atât, în data de 05.05.2020 am fost nevoiți să anunțăm DSP și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) pentru a redirecționa pacienți critici în alte centre, deoarece la momentul respectiv așteptau deja 4 pacienți intubați la preluare din UPU. Astfel, cu ajutorul CNCCI au fost acceptați pentru preluare un număr de 2 pacienți critici de către Spitalul Județean Sibiu, din nefericire doar unul a fost transferat, celalalt decedând în cadrul UPU înainte de transfer.

Spitalul Clinic Județean Mureș a solicitat Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș să-i detașeze, pentru o perioadă de 60 de zile, personal medico-sanitar și auxiliar specializat ATI, lucru imposibil de realizat, având în vedere că în Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost detașat personal de pe celelalte secții ale spitalului.

În aceste momente grele, moralul personalului medical, într-adevăr, nu este unul pozitiv, iar suprasolicitarea psihică și fizică, deseori, ne îndeamnă la reacții uneori poate exagerate, dar nu trebuie să uităm că avem un scop unitar, acela de a lupta împotriva acestei epidemii, cu toate resursele și posibilitățile, dar avem obligația să ne menținem în continuare omenia și ținuta morală, indiferent de situație.

Lasă un comentariu