BOLNAVII CRONICI AU NEVOIE ÎN CONTINUARE, LA RÂNDUL LOR, DE SPRIJINUL INSTITUȚIILOR STATULUI...

Distribuie pe:

Parcurgem o perioadă dificilă, pandemia de coronavirus ne-a schimbat existența obișnuită. Facem cu toții eforturi și sacrificii pentru a ne adapta. Este foarte posibil ca pericolul să ne pândească încă multă vreme de acum încolo, iar măsurile de distanțare socială să fie în mod necesar perpetuate, chiar dacă activitatea economică va fi reluată în curând. Într-o astfel de perspectivă, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice a cetățenilor.

Constatăm însă că, din păcate, concentrarea prioritară a acțiunilor medicale, sanitare, pentru combaterea pandemiei, îi pune acum în dificultate pe bolnavii cronici, care au nevoie în continuare, la rândul lor, de sprijinul instituțiilor statului. Am fost sesizați de foarte mulți cetățeni că actualmente lipsesc de pe piață sau sunt deficitare peste 50 de medicamente vitale, utilizate pentru tratarea afecțiunilor oncologice, diabetice, neuro-psihice etc., iar celor suferinzi le este chiar pusă în pericol viața.

Partidul Mișcarea Populară adresează, în acest sens, un apel imperativ către Ministerul al Sănătății și Guvern pentru a se asigura aprovizionarea farmaceutică consecventă cu respectivele medicamente. Conform Constituției: “Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat” de stat. Este de neacceptat ca viața unor semeni să fie pusă în pericol din cauza lipsei unor medicamente elementare, vitale, iar instituțiile statului să-și concentreze activitatea exclusiv pe combaterea pandemiei.

Într-o altă ordine de idei, Partidul Mișcarea Populară solicită ca ședințele online ale Parlamentului României să fie deschise participării instituțiilor, organizațiilor neguvernamentale și persoanelor interesate. Printr-un demers oficial, parlamentarii PMP au solicitat transparentizarea lucrărilor Parlamentului, în contextul limitărilor legate de decretarea stării de urgență. Solicităm ca toate ședințele comisiilor parlamentare să se desfășoare online și să fie difuzate pe site-ul Camerei Deputaților, adică să fie deschise spre participare tuturor instituțiilor, organizațiilor neguvernamentale și altor părți interesate.

Preocuparea Partidului Mișcarea Populară privind transparentizarea activității instituțiilor publice nu este nouă. În Camera Deputaților există un proiect de lege, pe care l-am inițiat și care prevede introducerea obligației de a publica online, pe site-ul instituțiilor, informațiile de interes public cu privire la venituri și cheltuieli privind administrațiile publice, a informațiilor legate de achizițiile publice, achizițiile sectoriale și concesiunile de lucrări și servicii, respectiv lista de contracte încheiate de toate instituțiile publice. În urmă cu două săptămâni, Partidul Mișcarea Populară a cerut Guvernului Orban adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să se transpună în lege inițiativa PMP, din păcate blocată legislativ de către PSD, la Camera Deputaților.

 

Lasă un comentariu