OAMENI DE SEAMĂ - GRIGORE MOISIL - PĂRINTELE INFORMATICII ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

România a avut numeroși matematicieni de renume, însă unul dintre cei despre care se vorbește mai puțin este Grigore Moisil, considerat părintele informaticii românești.

Tulceanul, născut în 1906, și-a câștigat această reputație nu numai datorită abilităților sale de matematică, ci mai ales prin prisma eforturilor depuse pentru ca informatica să devină un curs esențial în licee și facultăți.

Sub îndrumarea mamei sale, Moisil a învățat mai întâi să socotească și abia apoi să scrie și să citească, ceea ce l-a ajutat inclusiv să descopere singur regula de trei simplă, una dintre cele mai banale operații matematice.

După ce a prins gustul matematicii, Moisil a urmat în paralel cursurile a două facultăți: Politehnică, la secția Construcții, și Matematica, la Universitatea din București. În 1929 a renunțat la Politehnică pentru a se dedica integral matematicii, iar lucrarea sa de doctorat, “Mecanica analitică a sistemelor continue”, a fost publicată și apreciată la Paris.

Apreciat în întreaga lume pentru realizările sale din domeniul matematicii și, mai nou, al informaticii, în 1973 Moisil a fost invitat să susțină o serie de conferințe în Statele Unite și Canada, pe parcursul unei luni și jumătate.

În 21 mai 1973, după o conferință susținută la Ottawa, Grigore Moisil a suferit un atac de cord și a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Performanțele sale din lumea matematicii și lansarea pe piață a primelor generații de informaticieni sunt însă apreciate și astăzi, în special de străini. De altfel, în 1996, el a primit post-mortem premium “Computer Pioneer” din partea asociației IEEE pentru “dezvoltarea circuitelor logice polivante, a Școlii Românești de Calculatoare și pentru sprijinul acordat primelor calculatoare românești”.

Lasă un comentariu