GHID PENTRU PACIENTELE CU CANCER OVARIAN

Distribuie pe:

La nivel global, 230.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, boala cu cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. În 2035, medicii specialiști estimează că, la nivel mondial, numărul de cazuri noi de cancer ovarian va fi cu 55% mai mare, iar numărul de decese cauzate de această boală cu 70% mai mare. Potrivit datelor Globocan, în România 1.800 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar peste jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

La sfârșitul săptămânii trecute, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, în parteneriat cu Roche România, a lansat un ghid esențial pentru pacientele cu cancer ovarian. Imediat ce acest lucru va fi posibil, documentul va fi distribuit în secțiile de oncologie ale spitalelor din țară, prin intermediul filialelor FABC. Totodată, este disponibil și în variantă electronică, pe www.invingemcancerul.ro.

Ghidul “Cancerul Ovarian - Ghidul pacientei” le explică pacientelor cu cancer ovarian care sunt pașii de urmat, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. Informațiile din acest ghid prezintă pe limba pacientelor investigațiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, pornind de la suspiciunea inițială, stadializarea bolii și tipul de tratament potrivit fiecărei paciente, spunea Carmen Tudor, DeciSePoate, a PR & Digital Health company.

“Medicina modernă centrată pe pacient înseamnă și informarea corectă asupra etapelor prin care pacientele pot trece, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului în cancerul ovarian. Un pacient informat este un pacient mai puternic, mai ales în această perioadă, ceea ce ne ajută să gestionăm mai bine întreaga gamă de îngrijiri pentru această afecțiune “, completa conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, București.

“Prin acest ghid vrem să le transmitem pacientelor cu cancer ovarian că nu sunt singure în lupta cu această boală. Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian, iar discuția cu medicul, psihologul sau alte paciente care au trecut prin această experiență pot avea un impact major în bine pentru starea generală a femeilor cu acest diagnostic”, adaugă dr. Gabriela Saulea, coordonator programe medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Lasă un comentariu