“TRONSONUL PÂNĂ LA CHEȚANI AL AUTOSTRĂZII TRANSILVANIA URMEAZĂ SĂ FIE FINALIZAT PÂNĂ LA 1 IULIE”

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că tronsonul Iernut - Chețani al autostrăzii Transilvania urmează să fie finalizat până cel târziu la data de 1 iulie.

“În ceea ce privește tronsoanele de pe autostrada Transilvania, primul tronson este Târgu-Mureș - Ungheni, pentru care este deja desemnat câștigătorul și urmează să se semneze contractul. În ceea ce privește celelalte două tronsoane care sunt în lucru, tronsonul până la Chețani (...) urmează să fie finalizat cel târziu până la data de 1 iulie. În ceea ce privește Chețani - Câmpia Turzii (...) acolo lucrurile se mișcă mult mai încet și urmează să facem o analiză, stadiul fizic este de doar 35% și în termen de o lună compania și Ministerul Transporturilor trebuie să ia o decizie. Avem capacitatea de a finaliza contractul cu acest consorțiu sau reluăm procedurile de licitație”, a declarat Orban, la Târgu-Mureș.

El a arătat că în ceea ce privește autostrada Unirii este în curs de realizare revizuirea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu-Mureș - Târgu Neamț, indicând că acesta este cel mai dificil tronson pentru că traversează munții.

“Obiectivul este ca Guvernul să aprobe indicatorii tehnico-economici până la sfârșitul acestui an și în anul viitor să se semneze contractul cât mai repede, imediat după 1 ianuarie să începem licitația pentru desemnarea companiei care să realizeze acest tronson din autostrada Unirii. Pentru celelalte două tronsoane se licitează, de asemenea, studiul de fezabilitate. Specificitatea pentru celelalte două tronsoane Târgu Neamț - Iași și Iași - Ungheni este că licitația se va face pentru studiul de fezabilitate și proiect tehnic astfel încât următoarea licitație să fie direct pentru execuție”, a afirmat premierul.

Ludovic Orban a menționat că este în curs de contractare un credit acordat de BERD pentru proiecte de infrastructură rutieră, iar imediat după contractarea acestuia va fi introdusă la finanțare centura Sighișoarei pentru care există documentația și proiectul tehnic.

“În ceea ce privește partea de infrastructură feroviară pe tronsonul Cața - Sighișoara s-a semnat contractul și urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor în cursul săptămânii viitoare, cel târziu până la data de 1 iulie, iar în ceea ce privește tronsonul Sighișoara - Ațel lucrările sunt aproape de finalizare și obiectivul nostru este să finalizăm și să facem recepția acestui tronson până la sfârșitul acestui an”, a adăugat el.

Premierul a amintit că în privința centurii Târgu-Mureș a fost reziliat contractul și că în prezent se lucrează la documentația de licitație pentru finalizarea lucrărilor.

“Obiectivul nostru este să lansăm licitația până în data de 15 iunie pentru partea de lucrări care au rămas în funcțiune, astfel încât până la 1 septembrie să avem o firmă care să reia lucrările”, a afirmat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a vizitat, sâmbătă, împreună cu președintele Klaus Iohannis și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu-Mureș.

Foto: Guvernul României

Lasă un comentariu