TÂRGU-MUREȘ - VIZITĂ LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au participat, sâmbătă, 9 mai, la Târgu-Mureș, la inaugurarea noii Unități de Suport Medical COVID-19, cu 90 de paturi, care a fost realizată în zece zile, prin reamenajarea sălii polivalente de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade”.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că particula-ritatea obiectivului este faptul că este conceput pentru cazurile cu simptomatologie ușoară, însă are și 20 de paturi pentru terapie intensivă, premierul Orban apreciind proiectul drept unul “deosebit”.

“Am vrut, ca universitate cu profil preponderent medical, să demonstrăm încă o dată faptul că ne realizăm misiunea pe care o avem la nivel de societate, cream un model de bună practică, ce poate fi replicat și în alte locuri. Am reușit să aducem împreună suportul necondiționat al tuturor partenerilor acestui proiect, Instituția Prefectului Mureș, Consiliul Județean Mureș și Direcția de Sănătate Publică Mureș, am demonstrat că se poate munci împreună”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST, citat de agerpres.ro.

“Am venit aici fiindcă doresc să subliniez două lucruri. În primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea mai multor autorități - un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local, și cu autoritățile centrale. Această sală polivalentă transformată în unitate suport va deveni funcțională în câteva zile.

De menționat - din păcate, aici, la Târgu-Mureș, au fost relativ multe cazuri de COVID-19 și mi-a plăcut că au fost prevăzători și au instalat, toți cei implicați - Consiliul Județean, Prefectura, Universitatea, Ministerul Sănătății, spitalul care va deservi unitatea - în timp util această extensie, pentru a fi pregătiți.

A doua chestiune - din păcate, epidemia este între noi (...) și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat! Epidemia este între noi.

Trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple: trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm.

Deci, încă o dată - 15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată a fi în retragere.

Mare, mare grijă, vă rog, dragi români, ca să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni cu mari sacrificii! Și știu că fiecare dintre voi a avut de îndurat lucruri complicate în această stare de urgență.

Vă doresc tuturor multă sănătate!” - a transmis președintele Iohannis, într-o declarație postată, ulterior, pe site-ul presidency.ro

“Mă bucur că președintele României a apreciat colaborarea instituțiilor locale și faptul că

ne-am pregătit din timp pentru o evoluție negativă a pandemiei în Mureș, ținând cont și de situația epidemiologică actuală a județului nostru”, a afirmat, la rândul său, Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

 

Lasă un comentariu