COMUNITATEA ÎN CARE TRĂIM NE AFECTEAZĂ SPERANȚA DE VIAȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Penn State College, din Pennsylvania, citați de descopera.ro, au realizat un studiu pe baza căruia au demonstrat faptul că trăsăturile fundamentale ale comunității în care trăim ne poate influența speranța de viață.

“Potrivit studiului nostru, speranța de viață în Statele Unite ale Americii (SUA) a început să crească, începând cu anii 1980, la fel ca în celelalte părți dezvoltate ale planetei. Cu toate acestea, în anul 2016, aceasta a intrat, din nou, în declin, timp de 2 ani, pentru prima dată din anii 1960.

În SUA, speranța de viață diferă semnificativ de la o regiune la alta, variind de la 56, la 97 de ani.

Desigur, anumiți factori de risc influențează longevitatea individului, precum consumul ridicat de tutun, sedentarismul și obezitatea morbidă. Alături de afecțiunile legate de sănătate, un alt factor important în stabilirea speranței de viață este venitul lunar al individului și, mai precis, inegalitatea financiară dintre păturile sociale, însă acești factori sunt angrenați într-un raport deosebit de complex.

De exemplu, există diferențe în rata de mortalitate de la un sex la altul, așa încât cercetările arată faptul că, în funcție de regiune și de anumiți factori sociali, femeile au o speranță de viață mai scăzută față de cea a bărbaților. Având în vedere aceste coordonate, am determinat caracteristicile cheie ale unei comunități, care pot influența speranța de viață a individului.

Studiul a fost elaborat pe baza informațiilor obținute de la comunități din 3.000 de regiuni din SUA și a analizat date referitoare la parcursul subiecților pe o durată lungă de timp, începând cu anii 1980 și până în prezent.

În urma acestei analize, am formulat 3 factori cheie, legați de caracteristicile comunității de trai, care exercită o influență importantă asupra longevității individului, și anume numărul de restaurante de tip fast-food din perimetrul comunității, ponderea populației de locuitori ai comunității și numărul de locuri de muncă în domenii de risc înalt, precum cel minier sau industrial.

În termeni statistici, pentru fiecare procent crescut în numărul total de restaurante de tip fast-food într-o comunitate, speranța de viață scade, în schimb, comunitățile cu acces la servicii de sănătate bune înclină balanța în direcția opusă, alături de factorul de coeziune socială, care este, de asemenea, un indicator pozitiv al longevității.

Așadar, comunitățile cu rezidenți apropiați unii de ceilalți, la nivel social, au o speranță de viață mai ridicată”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu