ATENȚIE UNDE ARUNCAȚI MĂȘTILE ȘI MĂNUȘILE DE PROTECȚIE!

Distribuie pe:

Reprezentanții firmelor de salubritate au observat că, în plină pandemie de coronavirus, românii de la orașe au tendința să arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil, fapt ce riscă să îi îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare.

“Facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic (metal) sau hârtie (carton). Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare.

Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție și mănușile folosite trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor reziduale (menajere). Măștile pentru față, mănușile și orice alte produse de protecție nu sunt reciclabile.

Vă rugăm, puneți-vă măștile de față și mănușile utilizate în pubela pentru fracția umedă (gunoi menajer) și numai acasă, nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale. În mod ideal, masca și mănușile se pun într-o pungă care se sigilează și abia apoi se aruncă la gunoi.

La stațiile de sortare, găsim mereu asemenea deșeuri amestecate în fracția reciclabilă și suntem nevoiți să le redirecționăm către incinerare sau depozitare.

Pe lângă faptul că scade calitatea reciclării, aceste produse de protecție împotriva Covid-19 prezintă un risc pentru sănătatea echipelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare”, arată specialiștii firmelor de salubrizare din România.

*

Pe de altă parte, specialiștii americani trag un semnal de alarmă asupra poluării cu măști sanitare, mănuși chirurgicale, echipament de protecție și saci.

“Criza coronavirusului a dus la o creștere rapidă a cererii și producției de astfel de obiecte din plastic, ceea ce ar putea accentua criza ecologică cu care ne confruntăm.

Desigur, producția de astfel de obiecte este necesară, iar guvernele fac tot ce le stă în putință pentru a-și mări stocurile. Însă, tot acel plastic trebuie să ajungă undeva, iar activiștii de mediu se tem că acesta va ajunge să polueze, adăugând astfel o nouă provocare la criza ecologică.

De la oameni care aruncă mănuși și măști sanitare pe străzi, la reglementările ecologice împotriva plasticului desființate, întrerupte sau amânate, criza ecologică a coborât rapid pe locul doi în topul importanței față de cea mai semnificativă criză de sănătate publică din perioada contemporană. Însă, toate acestea ar putea să se transforme într-un dezastru pentru oceanele deja extrem de poluate cu plastic.

Zeci de măști și mănuși chirurgicale zac aruncate peste tot în Washington DC. A plouat timp de două zile, iar apa le-a dus spre canalizare, de unde ajung în râul Anacostia și apoi în Oceanul Atlantic.

Dacă această tendință continuă, producția de plastic va fi responsabilă pentru 15% din emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. Estimăm că 8 milioane de tone de gunoi de plastic ajung anual în ocean, iar pandemia de coronavirus nu face decât să crească această cifră.

 

 

 

Lasă un comentariu