“STIMULENTUL PENTRU PERSONALUL MEDICAL IMPLICAT ÎN TRATAREA BOLNAVILOR DE COVID-19 VA FI ACORDAT ÎN MAI ȘI IUNIE”

Distribuie pe:

Stimulentul acordat personalului medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19, în jur de 75.000 de cadre medicale, va fi acordat în două tranșe, în lunile mai și iunie, a anunțat, luni seara, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Stimulentul nu este în funcție de veniturile personalului medical, pentru că există un singur risc la care se expune tot personalul medical implicat în tratarea bolnavilor, de aceea l-am stabilit în sumă fixă, el fiind acordat în două tranșe, în lunile mai și iunie, pentru drepturile salariale aferente lunilor aprilie și mai, cu o lună decalaj. Sunt 75.000 de cadre medicale pe care le-am luat în calcul, le-am estimat să beneficieze de acest stimulent medical și cred că este o recompensă pe care și alte state membre au acordat-o tuturor celor implicați în această perioadă în tratarea pacienților bolnavi cu Covid-19”, a spus Boloș, la Digi 24.

El a precizat, în acest context, că este vorba de 120 de milioane de euro, bani care au fost relocați din proiectele pe care le avea în derulare Ministerul Fondurilor Europene. “Este de remarcat flexibilitatea de care a dat dovadă CE și ne-a aprobat destul de repede, prin modificările de regulamente, posibilitatea de a utiliza banii europeni în scopul acesta, al acordării de stimulente medicale. Discutăm de cei 2.500 de lei brut care se impozitează doar cu impozitul pe venit, deci rămâne în mână la personalul medical 2.250 de lei și beneficiază de acesta, de la medici până la asistenți medicali, personalul care deservește ambulanțele, personalul paramedical, întreaga gamă de personal medical care este implicată în transportul, echiparea, diagnosticarea, tratamentul bolnavilor de Covid-19 are acest stimulent asigurat”, a spus Boloș.

El a menționat că s-a încercat debirocratizarea în cazul acestor fonduri de sprijin, astfel încât banii să ajungă cât mai repede la beneficiari.

“Aici avem nevoie doar de dovada plății acestui stimulent medical, decizia de numire din partea conducătorului unității sanitare pentru personalul implicat în acest proces al tratamentului bolnavilor. Am încercat ca tot ce avem ca și instrumente și fonduri de sprijin pe care le acordăm din fonduri europene să fie cât mai debirocratizate și cât mai simplu de acordat, ca să ajungă cât mai la rapid la beneficiari și să nu-i încurcăm în stufoșenia aceasta a documentelor”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

Nu în ultimul rând, el a menționat că asistenții sociali, o altă categorie importantă, beneficiază de suportarea costurilor cu salariile pentru serviciile sociale de sprijin la domiciliu. “Discutăm de 1.000 de asistenți sociali cărora le vor fi suportate costurile cu salariile din fonduri europene, pentru 100.000 de persoane vârstnice de peste 65 de ani care locuiesc singure și au nevoie de aceste servicii. Sper să fie utile aceste servicii, pentru că intenționăm să le suportăm până la finele anului”, a mai spus Marcel Boloș.

 

Lasă un comentariu