ÎN DOUĂ LUNI DE IZOLARE, DOAR 2% DINTRE ROMÂNI S-AU IMUNIZAT FAȚĂ DE COVID-19!

Distribuie pe:

Compania de servicii medicale Medlife a derulat prima cercetare care a urmărit în ce măsură s-a făcut imunizarea naturală a persoanelor din România, expuse la infecția cu noul coronavirus. Rezultatul? Sub 2%!

Astfel, experții avertizează că până la apariția unui vaccin eficient, măsurile sanitare recomandate de autorități trebuie respectate și după 15 mai.

Studiul a avut drept scop să determine care este nivelul și care este ritmul de imunizare naturală a populației din România, în condițiile în care mulți dintre pacienții asimptomatici, infectați cu SARS-CoV-2, nu se regăsesc în statisticile oficiale.

“Ipoteza noastră a fost următoarea: câți dintre noi au făcut forme de boală inaparentă, forme ușoare peste care au trecut fără ca boala să fie identificată sau asociată infecției cu COVID-19.

Am vrut să identificăm acel eșantion de persoane și să vedem dacă există un răspuns mult mai mare în populație, față de cel pe care îl cuantificăm noi, numărând doar cazurile infectate pe care le știm, întrucât pacientul a fost internat în spital, există un test PCR pozitiv, deci avem un diagnostic mult mai clar al prezenței virusului în organism.

Dacă am avut infecția, organismul nostru a produs anticorpi care au luptat împotriva bolii, iar acest lucru se poate vedea în analize specifice de sânge.

Procentul de persoane care au trecut prin boală, pe care noi l-am identificat, este sub 2%, ceea ce înseamnă că, până în acest moment, nu putem face dovada întâlnirii, multora dintre noi, cu boala, că nu avem marker, la populația pe care noi am testat-o, care să demonstreze că am trecut prin infecție.

Prin urmare, va trebui, în continuare, să respectăm acele măsuri de igienă și de distanțare socială, va trebui să ne spălăm corect pe mâini și va trebui să purtăm masca de protecție, corect, dacă vrem să nu ne infectăm.

Pentru a întrerupe lanțul transmiterii virusului în comunitate, ar trebui să avem o proporție de imunitate naturală, dobândită în urma expunerii de 60 - 70% postinfecție.

Una dintre explicațiile proporției mici de imunitate naturală, dobândită în urma expunerii, ar putea fi aceea că nu ne-am prea expus, în urma măsurilor impuse de autorități.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că nu toată lumea a respectat aceste măsuri. Ar fi salutar să spunem că am avut un plan de acțiune care a fost respectat întocmai de toată lumea și aceste rezultate sunt consecința urmării acestui plan.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este că nu avem nicio garanție că imunitatea naturală poate fi dobândită postinfecție. Însă, fiind o boală infecțioasă, deducem că vom obține o imunitate. Cât va dura, cum va fi (pentru toată viața, pentru un an?) nu știm. Tot ce știm, până în acest moment, este, cumva, bazat pe studii observaționale: se întâmplă, vedem și acționăm în consecință.

Așa stând lucrurile, până la apariția unui vaccin eficient care să prevină infecția, este recomandat să păstrăm, și după 15 mai (dată la care au fost anunțate anumite măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de autorități), acele obiceiuri de igienă de până acum”, afirmă realizatorii cercetării.

***

Studiul a cuprins 1.005 persoane, cadre medicale și personal medical auxiliar, din 15 orașe în care există clinici și spitale ale companiei Medlife. Capitala are cea mai mare pondere în rezultatele studiului, 48%, în timp ce orașele Arad, Brașov, Cluj și Sibiu contribuie fiecare cu o pondere cuprinsă între 6 și 16%. Restul personalului medical testat și intervievat provine din Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, Pitești, Târgoviște și Timișoara.

 

Lasă un comentariu