INTERVIU CU PRIMARUL IOAN MOCEAN: “LA SĂRMAȘU SE LUCREAZĂ!”

Distribuie pe:

- Sunteți, în ciuda circumstanțelor mai puțin favorabile, în plin proces de lucrări, printre care se află și o asfaltare...

- La ora actuală se lucrează la asfaltare, prin așternerea de covor asfaltic, pe un tronson din drumul național DN 16, care aparține de CNAIR - Regionala Brașov; vorbesc despre tronsonul între Satu Nou (Sânpetru) și limita de județ Mureș - Cluj. Acest tronson traversează localitatea Sărmășel - Gară, care ține de orașul Sărmașu. Intervenția pe DN 16 se datorează și memoriului introdus de unii colegi primari, care au localitățile pe traseu. Practic, era vorba despre patru primari, semnatari ai documentului, pe care eu l-am depus, personal, la Regionala Brașov, cu prilejul unei audiențe: pe lângă orașul Sărmașu mai erau comunele Silivașul de Câmpie și Urmeniș (Bistrița-Năsăud) și comuna Crăiești (Mureș).

- Știu că, recent, ați semnat un document important pentru viața culturală a orașului dumneavoastră ...

- În ultimele două luni ne-am confruntat cu nenorocita asta de criză sanitară, care generează și o criză economică; ambele au amprentat autoritățile publice locale, în sensul că au deturnat activitatea acestora înspre acțiuni dedicate prevenirii și protecției populației. Noi, aici la Sărmașu, ne-am împărțit activitatea și pe planul dezvoltării locale, încercând să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem, sau chiar să demarăm unele noi. Spre bucuria mea, cu toată criza, am reușit să semnăm un nou contract de finanțare la Agenția de Dezvoltare Centru, Alba Iulia. E vorba despre proiectul de modernizare și transformare a Cinematografului Sărmașu într-un centru multicultural, care se va numi “Centrul Multicultural Ovidiu Iuliu Moldovan”, după numele celebrului actor, care s-a născut pe meleagurile noastre. Am semnat acest contract, așa cum se face azi, la distanță, cu directorul general Simion Crețu, pe data de cinci mai. Urmează să parcurgem procedurile, respectiv achiziția proiectului tehnic, avizările și implementarea. Este un proiect mult așteptat, atât de mine cât și de cetățeni, pentru că vechea clădire a cinematografului, aflată la km zero a Sărmașului, arăta jalnic. Asta ca să nu mai vorbesc despre binefacerile propriu-zise ale centrului cultural ...

- Binefaceri despre care chiar vă rog să vorbiți ... și pentru că demolați un cinematograf, în noul centru cultural va exista și o sală de cinema?

- Bineînțeles. Conform planului întocmit și depus spre finanțare, pe Axa 13, Fonduri Europene, vom avea și o sală multifuncțională, pentru tot felul de manifestări și spectacole, prevăzută cu posibilități de proiecție cinematografică. Va mai exista și o zonă cu exponate muzeale; vom muta aici și Biblioteca Orășenească Liviu Rusu. Avem de-a face cu un adevărat centru cultural la cele mai înalte standarde.

- Fiind, amândoi, cam același leat, întreb dacă ați avut parte, în tinerețe, de celebra caravană cinematografică, de la sate?

- Nu știu dacă este din fericire, sau din nefericire, dar n-am avut. În satul meu natal, nu era o sală pentru film, era un cămin cultural și atât. Până la absolvirea clasei a VIII-a, când am mers la Cluj, la liceu, n-am văzut niciun film. Mi-am scos pârleala, stați liniștit, căci am bătut toate cinematografele Clujului, vizionând multe filme...

- Sper să o faceți și acum, dar acasă, la Sărmașu. Care sunt celelalte investiții la care se lucrează în prezent?

- Sunt bucuros să informez că, în prezent, în Sărmașu, se derulează multe proiecte, finanțate atât de la bugetul local, cât și de la bugetul național (PNDL) și - cea mai mare parte - din fonduri europene, pe AFIR și programul operațional regional. În prezent, lucrăm la finisarea Capelei mortuare Sărmășel (din buget local); prin PNDL, am încheiat modernizarea străzilor din Sărmașu - unde am și recepționat lucrările - și lucrăm la construirea Grădiniței cu program normal, din Sărmașu - unde suntem în faza a II-a, respectiv instalare hidranți, detectoare de incendiu și amenajare spații exterioare. În maxim o lună o să isprăvim toate lucrările. Pe programul de dezvoltare rurală, pe grupul de acțiune locală, avem încheiată modernizarea infrastructurii rutiere în Piața Gării, din Sărmașu. Lucrăm la modernizarea fostei clădiri a Casei de cultură Sărmașu, pe finanțare AFIR. Cele cinci proiecte, pe Programul Operațional Regional, sunt în faze diferite: suntem în faza preluării ofertelor de execuție în proiectul reabilitarea a două școli, respectiv creșterea eficienței energetice prin anvelopare și modernizarea sistemului de încălzire și instalarea de sisteme energetice alternative, la Balda și Sărmașu. Pe Axa 13, sunt alte trei proiecte, respectiv cel de care am vorbit, cu Centrul cultural, precum și alte două proiecte aflate în faza de avizare a proiectelor tehnice, la organismul de implementare al ADR Centru, Alba Iulia; am în vedere Centrul recreativ, cu bazin de înot și modernizarea spațiului urban adiacent, adică circa 9 km de străzi și al doilea, construire Creșa nr. 1 Sărmașu, precum și modernizarea spațiului public adiacent acesteia, respectiv 3 km de drumuri și căi pietonale. La acestea din urmă investiții suntem în faza de avizare a proiectelor tehnice. Am putea concluziona că la Sărmașu se lucrează!

- Minunat. Ai zice că nici nu e criză pe la Sărmașu...

- Din păcate, este. Doresc să-i informez pe cititorii dumneavoastră, dar și pe sărmășenii mei, că în aceste vremuri, împreună cu Comisia Europeană, prin reprezentanții lor din România și Asociația Dacia - Roma, am depus la Strasbourg trei proiecte vizând sprijinirea populației , în pandemie; am semnat un contract de finanțare de 26 mii lei pentru persoane vulnerabile, respectiv cei singuri, în vârstă, săraci, în special dintre romi. Programul asigură pachete cu materiale de igienă și protecție sanitară, inclusiv măști și mănuși. Mai sunt alte două proiecte în evaluare, la Comisia Europeană, referitoare la educație și sănătatea populației. Vorbim despre circa 40 de mii de euro, care ar fi folosiți la îmbunătățirea logisticii pentru învățământul la distanță, on line și dotarea cu aparatură medicală a Centrului de Primiri Urgențe Sărmașu.

Lasă un comentariu