PROIECTUL CU MĂSURILE PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ, AMENDAT DE SENAT; PARLAMENTUL ÎNCUVIINȚEAZĂ STAREA DE ALERTĂ ÎN ȚARĂ

Distribuie pe:

Senatul a adoptat marți, în plen, formulând mai multe amendamente, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situația de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgență, astfel încât Parlamentul încuviințează starea de alertă în întreaga țară.

Proiectul, care a primit raport de admitere cu amendamente în Comisia juridică, a fost însușit de plen cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri.

„În vederea prevenirii și combaterii efectelor unei pandemii, epidemii sau epizootii, prezenta lege reglementează regimul stării de alertă, domeniile vizate, măsurile și procedurile aplicabile și autoritățile publice responsabile", a stabilit Senatul.

Potrivit formei amendate de Senat, proiectul prevede că starea de alertă se instituie, pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ-teritoriale, de Guvern pentru 30 de zile și poate fi prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată", se arată în actul normativ modificat de Senat. (AGERPRES)

 

Lasă un comentariu