RAED ARAFAT: “DACĂ DIN 15 MAI ÎNCEP VIZITELE ȘI GRĂTARELE, RISCUL ESTE CĂ, BRUSC, VOM AVEA UN NOU VAL DE INFECȚII!”

Distribuie pe:

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, la DiGi24, că, după 15 mai, când România iese din starea de urgență, responsabilitatea este transferată către cetățean.

“Am luat măsuri ferme, dar încet, încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Va depinde mult mai mult de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu, avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă.

Dacă începem de mâine (15 mai) să mergem în vizite și la grătare, riscul este că, brusc, vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a afirmat Raed Arafat.

De asemenea, el a avertizat că, dacă sunt luate prea multe măsuri de relaxare deodată, și nu gradual, există riscul de a se reveni la reguli stricte de distanțare și de stopare a unor activități: “Chiar dacă există presiune maximă să luăm măsuri cât mai multe de relaxare, riscul este că, dacă sunt luate toate deodată, să trebuiască, după asta, să iei măsuri de distanțare și de izolare destul de serioase. Deschiderea activităților economice trebuie să aibă loc cu respectarea strictă a unor reguli, incluzând efectuarea unui triaj epidemiologic.

Nu este momentul ca bolnavii de Covid-19 asimptomatici să fie tratați acasă, pentru că toți membrii familiei pot să pățească ceva. Dacă cineva a trimis confirmați cu coronavirus acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau într-un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”.

Reamintim că, din 15 mai, starea de urgență din România va fi înlocuită cu starea de alertă, pe o perioadă de maximum 30 de zile, în care se păstrează distanțarea socială și obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații închise.

Lasă un comentariu