ÎN TOT RĂUL E UN BINE: OBLIGATĂ LA IZOLARE, OMENIREA S-A PUS PE CONCEPUT COPII...

Distribuie pe:

Un raport recent al Unicef arată că, în următoarele 8-9 luni, urmează să se nască, în întreaga lume, 116 milioane de bebeluși concepuți în perioada de izolare din cauza pandemiei de Covid-19, declarată ca atare de Organizația Mondială a Sănătății în 11 martie 2020.

“Pe întreg globul, milioane de femei au pornit deja într-o călătorie a maternității. Acum, ele trebuie să se pregătească să aducă pe lume un copil într-un cu totul alt context, o lume în care se tem să meargă la spital, pentru că acolo pot contracta noul virus, sau nu mai ajung să beneficieze de îngrijire de urgență, din cauza serviciilor sanitare depășite și a carantinelor impuse”, afirmă reprezentanții Unicef.

Potrivit raportului, țările cu cel mai mare număr de viitoare nașteri în cele 9 luni de la declararea pandemiei sunt India (20,1 milioane), China (13,5 milioane), Nigeria (6,4 milioane), Pakistan (5 milioane) și Indonezia (4 milioane).

Majoritatea acestor țări au înregistrat rate ridicate ale mortalității neonatale chiar și anterior pandemiei, existând riscul ca nivelurile respective să crească în contextul Covid-19.

În Statele Unite ale Americii, sunt așteptați pe lume peste 3,3 milioane bebeluși, iar autoritățile iau în calcul varianta centrelor neonatologice alternative, dat fiind faptul că multe dintre viitoarele mame se tem să nască în spitale.

Estimările Unicef arată că, în România, au fost concepuți 153.000 de copii, care urmează să se nască în cele 9 luni de la declararea pandemiei, numărul total de nașteri estimate în 2020 fiind de aproximativ 184.000.

Deși nu se știe încă sigur dacă virusul se transmite de la mamă la copil pe timpul sarcinii și la naștere, Unicef le sfătuiește pe femeile însărcinate să adopte măsuri de precauție pentru a se proteja de expunerea la virus, să se monito-rizeze îndeaproape pentru a depista eventuale simptome specifice infectării cu Covid-19 și să ceară sfaturi din partea cadrelor medicale de la cea mai apropiată unitate medicală în cazul în care au temeri sau prezintă simptome.

De asemenea, acestea sunt îndemnate să urmeze aceleași reguli preventive ca toți ceilalți (să mențină distanțarea socială, să evite aglomerația și să folosească serviciile medicale online), să apeleze la asistență medicală din timp dacă locuiesc în zone afectate de infecție sau dacă au febră, tuse sau dificultăți de respirație.

Un alt sfat important este acela să își alăpteze bebelușul chiar dacă sunt infectate cu Covid-19, deoarece virusul nu a fost găsit în laptele matern. Mamele care sunt infectate cu noul coronavirus ar trebui

să poarte mască atunci când alăptează, să se spele pe mâini înainte și după ce vin în contact cu bebelușul, să curețe și să dezinfecteze în mod regulat suprafețele, și, foarte important, să continue să își țină bebelușul pe piept, piele pe piele...

 

Lasă un comentariu