RAMADAN 2020: 23 APRILIE - 23 MAI

Distribuie pe:

Motto: “Când vine luna Ramadan, porțile Paradisului se deschid, porțile Iadului se închid și diavolii sunt înlănțuiți.” (Al-Bukhari)

În lumea musulmană se desfășoară luna sfântă a Ramadanului. Data exactă a celei mai importante sărbători din lumea islamică se calculează de liderii religioși din fiecare țară, în fiecare an, în funcție de evoluția lunii și a altor factori specifici. Pentru credința islamică, Ramadanul este un timp special pentru reflecție spirituală, rugăciune, binefacere și familie. Este unul din stâlpii credinței islamice, iar musulmanii din întreaga lume trebuie să se abțină de la mâncare, băutură și alte plăceri, din zori și până seara. Eliminarea confortului are ca scop creșterea concentrării minții asupra rugăciunii, spiritualității, și vizează purificarea corpului și a minții. În fiecare zi, înainte de răsăritul soarelui, oamenii iau un mic dejun frugal (suhoor), iar la puțin timp înainte de ivirea zorilor încep prima rugăciune a zilei, Fajr. La apus, familiile și prietenii se adună în jurul mesei după rugăciunea de seară, moment în care întrerup postul și pot lua masa de seară, după apus, numită Iftar.

Este o tradiție ca oamenii să meargă, mai ales noaptea, în număr mare, pentru a se ruga în moschei. Regele Salman al Arabiei Saudite și-a exprimat “durerea” în legătură cu faptul că, în acest an, musulmanii nu se vor putea ruga în moschei sau în alte circumstanțe ce presupun reunirea în grupuri, și a cerut populației să respecte restricțiile destinate “protejării vieții și sănătății oamenilor”. Există însă și excepții, cum ar fi în regiunea Aceh din Indonesia, unde autoritățile religioase pledează pentru rugăciuni în masă. Controverse au apărut și în Pakistan, privind respectarea distanței fizice, iar în Egipt se fac unele excepții: interdicția de mișcare pe timpul nopții este redusă, iar unele magazine sunt deschise. În Emiratele Arabe s-a decis reducerea perioadelor de restricționare a circulației, iar mai multe mall-uri și piețe au fost redeschise. În Yemen, pe lângă criza coronavirusului, au loc conflicte armate intense care au dus până acum la moartea a zeci de mii de oameni, iar recent, țara a fost lovită și de un val de inundații, transmite Comitetul Crucii Roșii din Sanaa.

Sărbătoarea a început pe data de 23 aprilie și se va încheia în seara zilei de 23 mai 2020.

Lasă un comentariu