PE MĂSURĂ CE ÎMBĂTRÂNIM, DEVENIM MAI BUNI ȘI MAI CONȘTIINCIOȘI

Distribuie pe:

Doctorul român Rodica Damian, psiholog asociat la Universitatea din Houston, SUA, citat de descopera.ro, susține că, după zeci de ani de studii, oamenii de știință au constatat că, într-adevăr, personalitatea noastră se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

“Cu toții știm că pe măsură ce îmbătrânim pielea își schimbă elasticitatea, gingiile se retrag, ne cresc nasurile, apare păr unde ne-am aștepta cel mai puțin sau chelim. Scădem în înălțime și mulți încep să slăbească. Însă, și personalitățile noastre devin mai fluide și maleabile.

Acest proces continuu de schimbare face conceptul de personalitate destul de lipsit de sens, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Situația aceasta se datorează faptului că există două aspecte ale schimbării personalității: schimbări medii și modificări relative.

Se dovedește că, deși personalitățile noastre se deplasează într-o anumită direcție pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce suntem în raport cu alte persoane din aceeași grupă de vârstă tinde să rămână destul de stabil, adică ne menținem într-o oarecare măsură clasamentele în raport cu alte persoane din aceeași generație.

Deoarece maturizarea personalității este universală, unii oameni de știință consideră că, departe de a fi un efect secundar accidental pentru că vârstnicii au avut mai mult timp să învețe regulile, modul în care personalitățile noastre se schimbă ar putea fi programat genetic, poate chiar modelat de forțe evolutive!

Pe de altă parte, unii cred că personalitățile noastre sunt parțial falsificate de factori genetici, apoi sculptate de presiunile sociale de-a lungul vieții. De exemplu, unii psihologi ai personalității arată că, în culturile în care oamenii erau așteptați să crească mai repede, să se căsătorească, să înceapă să lucreze, să aibă responsabilități pentru adulți, personalitățile lor tind să se maturizeze la o vârstă mai tânără.

Oamenii sunt forțați să își schimbe comportamentul și, în timp, să devină mai responsabili, iar personalitățile noastre se schimbă pentru a ne ajuta să facem față provocărilor vieții.

Totodată, cercetările au arătat că, odată cu înaintarea în vârstă, ne trasnformăm în persoane mai altruiste și mai încrezătoare, puterea noastră de voință crește și dezvoltăm un simț al umorului mai bun, iar în cele din urmă vârstnicii au mai mult control asupra emoțiilor lor. Oamenii devin mai frumoși și mai adaptați social și sunt din ce în ce mai capabili să își echilibreze propriile așteptări ale vieții cu cerințele societății.

Psihologii numesc procesul de schimbare care se produce pe măsură ce îmbătrânim maturizarea personalității. Este o schimbare treptată, imperceptibilă, care începe în adolescență și continuă cel puțin optzeci de ani...”, explică psihologul Rodica Damian.

 

Lasă un comentariu