ILIE ȘUTA, PRIMAR: “MĂ BUCUR CĂ AM RESTAURAT BISERICA DE LEMN DIN CUCI”

Distribuie pe:

- Când ne-am întâlnit ultima oară, din fericire, față în față, îmi spuneați despre demersurile făcute pentru reparațiile la un monument cu valoare istorică, Biserica de lemn, din Cuci...

- Împreună cu preotul paroh și cu cei din Consiliul Parohial, am ajuns la concluzia că se impun reparații de urgență pentru acest obiectiv istoric, aflat printre valorile patrimoniale. Am alocat ceva bănuți, prin Hotărâre de Consiliul local. Trebuie protejat măcar ceea ce se poate, acum, în regim de urgență, pentru a evita degradarea totală. Din nefericire, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva competențelor, nu ne permitem decât o restaurare parțială, fiind vorba despre un monument istoric. De o inestimabilă valoare sunt picturile interioare. De acestea nu ne putem, încă, atinge. Pe de altă parte, am zis că măcar acoperișul și pereții exteriori să fie refăcuți, să protejeze măcar interiorul, de intemperii. Ne-am apucat să refacem toată șindrila și am decis să fie așezate trei straturi (până acum erau doar două) și săptămâna viitoare sper să terminăm lucrarea.

- Dincolo de amănuntele birocratice, legate de restaurarea unui monument istoric, intervin și aspectele tehnice, respectiv acoperișul din șindrilă. De unde ați găsit meseriașii necesari acestui delicat proces de restaurare?

- Păi, tocmai din Maramureș, chiar din țara șindrilei. Meseriașii sunt din zona Ocna Șugatag; ei fac șindrila și tot ei sunt aceia care o montează. Chiar acum, se află la mine unul dintre ei și-mi cere un buldo-excavator, pentru reparațiile de la clopotniță, lucrare oarecum separată de aceea a bisericii. Și clopotnița este monument istoric și trebuie întărită, mai cu seamă după tornada din 2016, care a produs multe stricăciuni, vântul deplasând clopotnița într-o parte.

- Printre obiectivele curente se numără și asfaltarea străzilor. Ce s-a mai realizat de la ultima noastră convorbire?

- Pe PNDL 2, avem un proiect de asfaltări străzi, pentru satele Petrilaca și Orosia. Anul trecut, am realizat o parte, respectiv primul strat asfaltic, acum continuăm cu al doilea. Am trecut și la satul Orosia, unde avem circa patru kilometri de rezolvat. În total, aveam de asfaltat cam 14 kilometri. Ținând cont că nu este vorba doar de o acoperire cu covor asfaltic, ci și de lucrări de amenajare, șanțuri, podețe, marcajele, rigolele, estimez că prin august-septembrie putem prelua lucrarea.

- Care sunt proiectele următoare, prioritare, aflate pe masa de lucru a primarului?

- La AFIR avem proiecte în așteptare, a căror rezolvare a fost întârziată de condițiile pandemiei, pe GAL (Grupul de Acțiune Locală) am un proiect câștigat, trotuarele din Dătășeni. La acest din urmă proiect am făcut deja licitația, pe proiectare și execuție, cred că, maxim, într-o lună de zile îi dăm drumul. Aș dori ca până în iarnă să pot termina, în ciuda decalărilor datorate situației de pandemie.

- Că tot ați adus vorba, cum v-ați descurcat cu pandemia care a creat multe bătăi de cap, în toată țara?

- Eu am fost, ca să zic așa, mai receptiv și mai prompt față de cele petrecute și am cumpărat, de la început, materialele de protecție și dezinfectanții. N-am așteptat până s-a instaurat criza, cu aceste produse. Am cumpărat măști, mănuși, care au fost distribuite fiecărui cetățean, în mod gratuit; de asemenea, am achiziționat clor cu care am făcut dezinfecția străzilor, a trotuarelor și spațiilor comerciale, precum și a spațiilor din școli. Pe străzi am folosit, pentru dezinfecție, mașinile de ierbicidat, împrumutate de la fermieri. S-a cam mirat lumea, dar a funcționat perfect! La trotuare am folosit atomizoare. Ne-am ajutat cu oameni de la primărie, echipați corespunzător. N-am omis nici magazinele din comună, care au fost igienizate zilnic, de la clanță, la covoarele de la ușă și mobilierul interior. Dezinfectanți folosiți, au fost distribuiți gratis, pentru toți doritorii. Stațiile de autobuz, gara, toate locurile pe care le-am socotit ca aglomerate și posibile focare de infecție, au fost dezinfectate. Avem la dispoziție toate materialele de protecție și dezinfecție, în cantități suficiente, care pot fi și sunt distribuite, la nevoie, gratuit. Am împrăștiat prin comună, la magazine, suficiente formulare cu celebrele declarații de deplasare, pe timp de pandemie. Oamenii au o stare de spirit bună, poate că din cauză că este mult de lucru, în agricultură s-a declanșat, demult, campania de primăvară; nu-i ca la oraș, n-avem timp de stat pe gânduri, a fost de lucru mult, prin grădini, la legume, zarzavaturi, apoi e altceva să stai la curte, la aer curat și nu la bloc.

Lasă un comentariu