DUPĂ CRIZA GLOBALĂ COVID-19, VINE CRIZA AFECȚIUNILOR PSIHOLOGICE?!

Distribuie pe:

Organizația Națiunilor Unite (ONU), prin Departamentul pentru Sănătate Mintală al Organizației Mondiale a Sănătății, avertizează că pandemia de Covid-19 cauzează afecțiuni psihologice la nivel global.

“O criză a afecțiunilor psihologice este în creștere, având în vedere că milioane de oameni sunt îngrijorați, înconjurați de moarte și de boală și sunt forțați să se izoleze.

Izolarea, teama, incertitudinea, haosul economic, toate acestea cauzează sau pot cauza probleme psihologice.

O creștere a numărului și a intensității bolilor mintale este foarte probabilă, iar guvernele ar trebui să pună această problemă în centrul răspunsurilor lor la pandemie. Sănătatea mintală și bunăstarea tuturor societăților au fost afectate sever de criză și reprezintă priorități care trebuie analizate urgent.

Printre cei mai vulnerabili, se numără copiii și tinerii izolați de prieteni și colegi de școală, lucrătorii sanitari, care văd mii de pacienți contaminați și murind din cauza noului coronavirus.

Studiile și analizele în curs arată deja impactul Covid-19 asupra sănătății mintale la nivel global. A fost înregistrată o creștere a numărului cazurilor de depresie și anxietate în mai multe țări.

În plus, violența domestică a cunoscut o creștere alarmantă, iar lucrătorii din domeniul sanitar au tot mai mult nevoie de sprijin psihologic. Mulți oameni sunt stresați de impactul imediat asupra sănătății și de consecințele izolării fizice, iar mulți alții se tem de infecție, de moarte și de pierderea membrilor familiei.

Milioane de oameni se confruntă cu probleme financiare, după ce și-au pierdut locurile de muncă. De asemenea, informațiile eronate și zvonurile referitoare la pandemie și nesiguranța privind durata ei îi fac pe oameni neliniștiți și deznădăjduiți în legătură cu viitorul.

Subliniem faptul că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru atenuarea pe termen lung a costurilor sociale și economice”, arată raportul Organizației Mondiale a Sănătății.

Lasă un comentariu