GRAVIDELE AFLATE ÎN ULTIMELE LUNI DE SARCINĂ, MAI EXPUSE LA COVID-19

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford și Colegiul Regal Britanic al Obstetricienilor și Ginecologilor, citați de descopera.ro, au constatat că femeile însărcinate nu prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19 în comparație cu alte femei, însă tendința este ca cele mai multe dintre gravidele care dezvoltă astfel de forme ale bolii să se afle în ultimele luni de sarcină.

“În studiul nostru, am monitorizat 427 de femei gravide, care au fost internate cu Covid-19, afecțiunea pulmonară provocată de noul coronavirus, în perioada 1 martie - 14 aprilie 2020. Potrivit cercetării, mai puțin de 0,5% dintre toate femeile gravide au fost internate cu această boală, iar dintre acestea doar aproximativ una din 10 a avut nevoie de terapie intensivă.

Cercetarea sugerează că viitoarele mame nu prezintă un risc mai crescut de a dezvolta o formă severă de coronavirus în comparație cu restul populației. Cu toate acestea, majoritatea femeilor însărcinate care au fost internate aveau mai mult de șase luni de sarcină, fapt care subliniază importanța continuării aplicării măsurilor de distanțare socială în fazele avansate ale sarcinii.

Deși studiul nostru nu a fost evaluat încă de un comitet științific, noi am descoperit că femeile însărcinate din grupurile etnice minoritare, cele supraponderale sau care aveau probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială și diabet, au avut o probabilitate mai mare de a necesita spitalizare.

Totuși, un număr foarte mic de gravide au făcut forme severe ale Covid-19, dar, din nefericire, unele dintre acestea au decedat. Este îngrijorător faptul că mai multe femei însărcinate aparținând comunității persoanelor de culoare sau altor grupuri etnice minoritare sunt internate cu Covid-19 în timpul sarcinii, iar acest fapt necesită o investigare urgentă.

Analizând efectele asupra nou-născuților aduși pe lume de mame infectate cu noul coronavirus, rezultatele sunt în mare parte liniștitoare. Chiar dacă aproape unul din cinci bebeluși s-a născut prematur și a necesitat internare în secția de neonatologie, mai puțin de 20 de bebeluși dintre cei monitorizați pe parcursul studiului s-au născut la mai puțin de 32 de săptămâni de gestație.

O cincime din bebelușii născuți de mamele cuprinse în studiu au avut rezultate pozitive la testul pentru Covid-19, însă doar jumătate dintre aceste teste pozitive au fost realizate imediat după naștere, fapt care sugerează că riscul transmiterii infecției de la mamă la nou-născut este mic”, afirmă oamenii de știință britanici.    

 

Lasă un comentariu