SEMNALĂM - LUCRĂRI LA ZI ÎN GRĂDINA DE LÂNGĂ CASĂ

Distribuie pe:

Mureșenii care dețin un petic de teren au avut posibilitatea, în perioada Urgenței militare, să-și îngrijească grădina de lângă casă în condiții optime. Având în vedere faptul că circa 50 la sută din necesarul de legume și fructe pentru consumul familial pot fi asigurate prin mini exploatații horticole, ziarul “Cuvântul liber” a oferit și oferă în continuare informații utile în acest domeniu, provenite de la specialiști sau de la instituții de profil.

Vă reamintim că în această perioadă se plantează țelina, varza de vară, ceapa de apă, prazul, varza de Bruxelles, tomatele, castraveții, dovleceii, ardeii, vinetele. Înainte de plantare, se face călire termică și o fertilizare foliară cu Folimax 0,3 %, combinat cu Mospilan, 2005 G - 0,0125 %.

Tot în această perioadă se seamănă, direct în câmp, castraveții, pepenii galbeni și verzi, fasolea de grădină, ridichile de vară-toamnă, loboda, spanac, ștevie etc. Pregătirea patului germinativ se face prin lucrările solului, care presupun o afânare și o mărunțire, mai nou există motocultoare performante la prețuri accesibile. Înainte de semănat sau plantat se pot face erbicidări, fertilizări cu îngrășăminte chimice complexe NP 20-20, care pot fi procurate microambalate de la magazinele de specialitate. Înainte de plantarea răsadurilor se recomandă o irigare cu 1-2 litri/cuib.

Cei care dețin un solar în grădina de lângă casă vor continua întreținerea culturilor, fertilizări prin picurare cu îngrășăminte chimice complexe, iar în perioade de stres, cu temperaturi scăzute noaptea, nebulozitate, se vor aplica îngrășăminte foliare de tipul Folimax 0,3%, produs compatibil cu majoritatea pesticidelor. În solarii se începe recoltatul la castraveți, dovlecei, fasole de grădină, tomate, ardei, vinete plante ornamentale, salată, ceapă verde.

O atenție deosebită în grădina de lângă casă se acordă tratamentelor fitosanitare. În condițiile actuale, cu variații de temperatură, tratamentele trebuie făcute cu pesticide care nu sunt toxice pentru om și animale cu sânge cald. Evitați să efectuați tratamente după indicațiile vecinilor sau a unor persoane informate de pe internet. Ziarul nostru publică periodic Buletine de avertizare emise de Unitatea Fitosanitară Mureș, iar dr.ing. Marian Pogăcean - directorul instituției, oferă consultații gratuite celor interesați, cu condiția să prezentați părți vegetative din plantele atacate. De momentul aplicării tratamentului și pesticidului depinde producția realizabilă. Veți spune că în ultimii ani au apărut o sumedenie de boli și dăunători greu de combătut, că pesticidele din rețeaua fitofarmaceutică sunt foarte scumpe și fără remanență. Ing. Dumitru Traian, din Nadeș, în vârstă de 91 de ani, fecior de gazdă mare, îmi spunea că pe vremuri nu existau atâtea substanțe chimice, iar mana, o boală frecventă la viță de vie, tomate, cartofi, se trata cu piatră vânătă (sulfat de cupru).

La ora actuală, în agricultura biologică, tratamentele cu substanțe pe bază de cupru sunt permise. Din păcate, după distrugerea industriei chimice din România, s-a ajuns în situația rușinoasă să importăm și acest produs.

Vă reamintim rețeta de preparare la Zeama Bordeleză, fungicidul clasic, pe bază de piatră vânătă, dizolvată în apă, la care se adaugă lapte de var. În funcție de cantitatea de piatră vânătă care se pune în 100 litri de apă, zeama bordeleză poate avea o concentrație de 0,5 la sută (0,5 kg piatră vânătă la 99,5 litri) de apă sau 1 % (1 kg piatră vânătă la 99 litri de apă).

Rețeta este relativ simplă și poate fi folosită cu succes în fiecare gospodărie: se cântăresc 50 grame piatră vânătă și se dizolvă în 5 litri apă (dacă este fierbinte se dizolvă mai repede) într-o căldare de 10 litri din material plastic, niciodată din metal, apoi se cântăresc 100 grame de var pastă curat, de tăria untului și se pune într-o altă căldare cu 4, 85 litri de apă, unde se amestecă până când tot varul se face lapte de var. Printr-o sită deasă sau un tifon, se toarnă încet laptele de var în căldarea cu piatră vânătă, amestecându-se continuu cu un băț de lemn. Amestecul capătă o culoare albastră precum cerul senin. Se obțin 10 litri de zeamă bordeleză, gata pentru stropit, care trebuie obligatoriu să fie folosită în ziua respectivă.

Într-un butoi de lemn sau de plastic se pot pregăti dintr-o dată 100 litri zeamă bordeleză: 500 grame piatră vânătă se dizolvă în 10 litri apă, se toarnă în butoi și se adaugă 70 litri apă, 1 kg pastă de var se prepară în două căldări, apoi se toarnă în butoiul cu piatră vânătă și se obțin 100 litri zeamă bordeleză, în concentrație de 0,5 %.

Lasă un comentariu