PESTE JUMĂTATE DIN EUROPENI AR PUTEA TRĂI DOAR 3 LUNI DIN ECONOMII

Distribuie pe:

Un studiu realizat recent de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață (Eurofound), arată că doi din cinci europeni cred că situația lor financiară se va deteriora în continuare, iar cele mai scăzute niveluri ale confortului psihic generat de restricțiile impuse de autorități au fost resimțite de tineri și de cei care caută un loc de muncă.

Singurătatea apare ca element central al acestui studiu, o cincime dintre tinerii europeni resimțind puternic impactul restricțiilor.

Potrivit studiului, impactul asupra percepției stării de singurătate este cel mai ridicat în Franța (23%) și cel mai scăzut în Finlanda (9%), iar peste jumătate din europeni sunt îngrijorați de viitorul lor, ca urmare a crizei COVID-19, doar 45% simțindu-se optimiști. Cel mai mult a scăzut optimismul în Franța, Belgia, Italia și Grecia, România aflându-se în jumătatea inferioară a clasamentului țărilor afectate negativ de măsurile restrictive.

Mai mult de un sfert dintre respondenții din întreaga Uniune Europeană (UE) raportează că și-au pierdut locul de muncă fie temporar (23%), fie permanent (5%). Bărbații tineri sunt cei mai afectați. Jumătate dintre europenii care lucrează au, de asemenea, timpul de lucru redus (România, Italia, Franța, Cipru și Grecia), în schimb țările nordice au raportat cele mai mici reduceri ale timpului de lucru.

Cele mai ridicate niveluri de insecuritate ale locului de muncă sunt raportate în statele Europei de Sud-Est, cu 20% în Bulgaria și 15% în Grecia. Aproape 40% dintre europeni spun că situația lor financiară este mai rea decât înaintea pandemiei (dublul numărului raportat în sondaje înainte de criză), iar aproape jumătate indică dificultăți serioase, în timp ce peste jumătate spun că din economiile adunate nu pot trăi mai mult de 3 luni. Situația este și mai dramatică pentru șomeri.

Adoptarea de către guverne a măsurilor pentru susținerea gospodăriilor și întreprinderilor este crucială, deoarece temerile oamenilor cu privire la viitorul lor financiar se adâncesc. Aproape 40% dintre europeni cred că situația lor financiară se va agrava în trei luni.

Îngrijorările variază foarte mult între statele membre UE, cel mai scăzut nivel de anxietate fiind raportat în Danemarca (10%) și cel mai ridicat, în Bulgaria (62%), în special în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani.

Totodată, europenii raportează niveluri de încredere drastic mai scăzute în UE și în guvernele naționale, dar au încredere în sistemele de asistență medicală, chiar și în țările cele mai afectate de pandemie. 

Lasă un comentariu