ACTUALITATEA JUDEȚEANĂ

Distribuie pe:

PREFECTUL LE RĂSPUNDE LOCUITORILOR DIN SÂNTANA DE MUREȘ

Prefectul județului, Mara Togănel, informează că locuitorii din Sântana de Mureș și cei care tranzitează localitatea nu au nevoie de completarea declarației pe propria răspundere, în starea de alertă.

Potrivit precizărilor Grupului de Comunicare Strategică, “sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș”, prin urmare, în definiția stării de alertă, apartenența la zona metropolitană nu este condiționată de aderarea acelei localități la Asociația Zona Metropolitană.

 

S-A REDESCHIS GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN TÂRGU-MUREȘ

Începând de vineri, 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență, târgumureșenii pot vizita din nou Grădina Zoologică, zilnic, în intervalul orar 9-18, cu respectarea regulilor ce țin de combaterea coronavirusului. “Vă reamintesc să fiți, în continuare, precauți, deoarece faptul că am ieșit din starea de urgență, nu înseamnă că pericolul contaminării cu COVID-19 a trecut”, avertizează primarul Dorin Florea.

 

LIBER ÎN PIAȚA ARMATEI!

Ieri, 18 mai, în baza Hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență, s-a redeschis Piața Armatei din Târgu-Mureș, atât comercianții cât și cumpărătorii fiind obligați să poarte măști de protecție. Intrarea în piață se face pe poarta din strada Ialomiței, iar ieșirea pe poarta din Piața Armatei. Piața va fi deschisă zilnic, între orele 8 și 18.

 

MUNICIPIUL TÂRNĂVENI SE PREGĂTEȘTE SĂ REVINĂ LA NORMALITATE

Primul lot de parcări acoperite de la Blocurile Seuca este finalizat: au fost refăcute marcajele rutiere și cele pentru pietoni și au fost rearanjate majoritatea spațiilor verzi din oraș. Primarul Sorin Megheșan anunță că în cursul acestei săptămâni se preconizează finalizarea licitației pentru încă 24 de străzi. “Primăria municipiului Târnăveni a pregătit orașul pentru revenirea la o stare cât mai apropiată de normalitate”, a anunțat edilul, citat de colegii de la tirnaveni.ro.

 

GEL DEZINFECTANT PENTRU BLOCURILE ȘI UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN TÂRGU- MUREȘ

Peste 12.000 de litri de gel dezinfectant și 5.000 de dispensere au fost achiziționate recent, având ca destinație asociațiile de proprietari din municipiul Târgu-Mureș. Startul la distribuire a fost dat ieri, 18 mai.

Potrivit reglementărilor în vigoare, autoritățile administrației publice locale trebuie să asigure montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările în blocurile de locuințe situate pe raza UAT.

De asemenea, ținând cont de normele privind programele de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și pentru probele scrise de bacalaureat, stabilindu-se totodată că, începând cu data de 2 iunie 2020, absolvenții acestor clase se vor prezenta în sălile de clasă, o parte din materialul achiziționat este alocat și unităților de învățământ din municipiu, informează Claudiu Maior, consilierul primarului.

 

LA REGHIN, SE DERULEAZĂ CEA MAI IMPORTANTĂ INVESTIȚIE ÎN INFRASTRUCTURĂ

“Continuă lucrările de infrastructură pentru lărgirea intersecției străzilor Axente Sever și Gării. Această investiție va ajuta foarte mult la fluidizarea traficului greu din această zonă”, informează primarul municipiului, Maria Precup. Potrivit edilului, este vorba de cea mai importantă investiție de infrastructură, intersecția fiind intens circulată de mașini cu mare tonaj.

Pentru anul în curs, valoarea totală a investițiilor în infrastructură, sistem sanitar și social este de aproximativ 60 de milioane de lei , din care 33 de milioane fonduri europene, 8 milioane de la bugetul local și 19 milioane din venituri proprii. Municipalitatea a semnat, recent, un contract de finanțare pentru achiziționarea de autobuze moderne, destinate transportului public local.

 

LUCRĂRI DE REPARAȚII LA DRUMURILE JUDEȚENE

Săptămâna trecută a început asfaltarea unui tronson de 2,5 km a drumului județean (DJ153), la Eremitu, unde vor fi reabilitate și șanțurile și acostamentele. Totodată, se plombează drumurile județene pe tronsoanele unde sunt probleme, iar în zilele următoare vor începe lucrări de asfaltare și în celelalte zone, informează președintele Consiliului Județean, Peter Ferenc.

 

A FOST ODATĂ... O POIANĂ CU NARCISE

Pășunatul excesiv din ultimii ani, din Rezervația Poiana cu Narcise din comuna Gurghiu, seceta din ultima perioadă și nopțile răcoroase au la dispariția florilor din aria protejată, cea mai gravă situație fiind semnalată în această primăvară: “Au dispărut narcisele, erau peste 3 hectare, era plin de flori. Nu am mai găsit niciuna, nici de leac, cum se spune. Dacă vă uitați, în apropiere este o stână de oi, mai încolo este o cireadă de vite, se pășunează pe rezervația naturală numită Poiana Narciselor. (...)  Aceasta este o zonă propice pentru narcise, este un mediu umed, fiindcă narciselor le place apa. Concluzia mea este că au dispărut din cauza pășunatului”, a declarat inginerul Mihail Gherghel, fost director al Colegiului Silvic din Gurghiu, citat de agerpres.ro.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate - Serviciul Teritorial Mureș a arătat că în urma observațiilor de teren s-a întocmit un set de măsuri minime care urmează să fie pus în aplicare și că absența narciselor pare a se datora degradării covorului vegetal, din cauza suprapășunării.

În anul 2000, Rezervația Poiana cu Narcise din Gurghiu a fost instituită, prin lege, ca Rezervație de interes național, în respectiva arie fiind, pe lângă narcise, și alte specii protejate (piciorul cocoșului, bulbucul, floarea-cucului, calcea calului pipirig și multe altele), notează sursa citată.

 

LA LUDUȘ... ARE BALTA PEȘTE!

Vineri, 15 mai, la ora 6 dimineața, “Lacul de pescuit - Primăria Luduș” și-a reluat activitatea, pescarii bucurându-se de primele capturi.

Pentru desfășurarea pescuitului în condiții de maximă siguranță, autoritățile atrag atenția că se impune respectarea strictă a măsurilor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus. “Totodată, se va respecta și regulamentul de organizare și funcționare a activităților de pescuit recreativ/sportiv pe Brațul mort al râului Mureș”, atrag atenția edilii orașului.

 

S-AU REDESCHIS PORȚILE MUZEULUI ETNOGRAFIC “ANTON BADEA”

Începând de ieri, 18 mai, muzeul reghinean și-a redeschis porțile, vizitatorilor fiindu-le recomandat să respecte regulile de igienă și de distanțare: dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii, distanței minime unii față de alții etc., la intrarea în instituție fiind afișat un regulament care prevede aceste măsuri, informează conducerea muzeului, precizând că programul și tarifele rămân neschimbate. Ieri, cu prilejul Zilei Muzeelor, accesul a fost gratuit. (foto - turismreghin.ro)

 

Lasă un comentariu