CUM FACEM FAȚĂ STRESULUI COTIDIAN

Distribuie pe:

Fie că apare din cauza unor evenimente sau situații reale, neplăcute din viața noastră, sau este indus pe baza unor scenarii imaginare, fictive, stresul poate fi combătut și ținut sub control cu ajutorul setării mentale și folosind câteva trucuri la îndemâna fiecăruia.

Deși termenul de stres ne duce cu gândul la ceva rău, stresul are o importantă componentă subiectivă. Acest lucru înseamnă că ce este provocator sau chiar relaxant pentru un anumit tip de persoană, pentru altcineva poate deveni amenințător sau imposibil de realizat.

Este bine de știut faptul că diferențele individuale în ceea ce privește răspunsul la stres au la bază atât componente genetice, cât și experiențe diferite de viață.

De asemenea, apariția stresului nu trebuie neglijată. Odată ce o persoană are o senzație constantă de stres, aceasta trebuie să ia în calcul anumite schimbări urgente în viața personală.

Care sunt factorii de stres

Este destul de greu de stabilit care este de fapt “factorul cheie” care dă startul stresului, însă, de cele mai multe ori factorii de stres sunt cauzați de evenimente sau situații fie ele externe sau interne, reale sau imaginare, dar suficient de intense sau frecvente care solicită reacții de adaptare din partea individului.

Printre factorii care stau la baza stresului se pot enumera: bolile fizice sau psihice; situația financiară; abuzul fizic, emoțional sau sexual; problemele de la locul de muncă; problemele de comunicare din familie, decesul sau divorțul; prietenia, fie conflicte cu prieteni, sau lipsa acestora; personalitatea, mai exact lipsa încrederii sau nemulțumirea față de aspectul fizic.

Indiferent de situația în care se află un individ, din instinct, organismul uman scanează și evaluează în permanență mediul extern și intern și oferă un răspuns rapid.

Astfel, după percepția fiecărui individ în parte, o situație poate fi privită ca ceva neutru și lipsit de interes, ceva pozitiv care poate aduce beneficii, sau ceva negativ, care poate crea senzația de amenințare.

98% dintre români sunt afectați de stres

Deși la prima vedere stresul pare a fi ceva trecător și pare să nu merite o atenție prea mare, stresul excesiv poate duce la tulburări comportamentale severe, iar în cel mai rău caz poate duce chiar la suicid.

Într-un studiu de piață realizat de Ipsos, la sfârșitul anului 2018, 98% dintre români au declarat că sunt afectați de stres. 1.000 de persoane din mediul urban au participat la acest studiu. În ceea ce privește factorul principal declanșator în mediul urban, se pare că pentru 78% dintre români îl reprezintă locul de muncă.

Astfel, 36% dintre persoane au declarat că sunt stresate din cauza deadline-urilor de la locul de muncă, iar alți 32% au spus că principalul factor de stres este relația cu superiorii sau colegii de muncă. 27% au susținut că problemele de familie stau la baza declanșării stresului lor.

Cozmin Mihai, psihiatru la Institutul Socola din Iași, susține declarațiile românilor privind stresul la locul de muncă. “În România, o problemă destul de importantă este aceea a nesiguranței locului de muncă, a problemelor financiare și tocmai de aceea oamenii se stresează foarte mult”, a declarat psihiatrul pentru Digi24.

Lorena Petcu, medic farmacologie clinică consideră că stresul la locul de muncă poate afecta performanța individului în domeniul respectiv de activitate. “Prima fază este reacția de alarmă în care sunt intensificate funcțiile fizice și intelectuale. A doua fază este faza de rezistență: începe să apară oboseala care afectează performanța și eficiența. Abia în faza de epuizare, persoanele conștientizează efectele stresului”, a declarat medicul.

CUM EVIȚI STRESUL

Deși există nenumărate suplimente alimentare care ajută la diminuarea stresului, de cele mai multe ori activitățile fizice puse într-o anumită ordine te pot ajuta să eviți orice fel de stimul stresant.

Fă mișcare

Sportul de orice fel te ajută la eliminarea hormonilor care provoacă stres și în același timp eliberează endorfine, hormonii fericirii. De asemenea, în timpul activităților fizice poți lua o pauză de la anumite lucruri și îți poți păstra mintea limpede pentru câteva minute.

Controlează-ți ritmul respirației

Atunci când tragi aer în piept adânc, încet, executând complet acest proces, activezi nervul vag, responsabil de relaxare, susține dr. Hyman. El propune un exercițiu constând în cinci astfel de respirații adânci, prin care poți vedea efectele pe care le poate aduce procesul.

Fă cât mai multe băi fierbinți

Aceste băi sunt un fel de “armă secretă” împotriva stresului. Golește-ți mintea de griji timp de 20 de minute, într-o cadă cu apă fierbinte în care poți adăuga săruri minerale de baie, o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial de lavandă.

Acordă-ți timpul necesar pentru odihnă

Un număr redus de ore dormite contribuie la creșterea nivelului de stres. De aceea, dacă nu ai reușit să dormi cele opt ore recomandate pe noapte, poți încerca să ațipești puțin în timpul zilei, pentru a-ți recupera energia. Somnul de după amiază e cel mai bun.

Ai încredere în tine

Indiferent de situațiile stresante din viața de zi cu zi, este important să păstrezi un echilibru. Trebuie să ai încredere în cunoștințele și abilitățile tale, astfel încât orice factor stresant poate fi minimalizat chiar de tine.

De asemenea, este foarte important să recunoști momentele în care stresul apare, pentru a putea să combați eficient această stare psihică.

 

Lasă un comentariu