NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ - DIGITALIZAREA SERVICIILOR AGENȚIEI NAȚIONALE DE CADASTRU ȘI PUBLICITATE IMOBILIARĂ

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, având în vedere accelerarea procesului de digitalizare din ultima perioadă, în contextul pandemiei. Se reglementează astfel modul în care cererile de înscriere, recepție sau avizare pot fi depuse online, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară. Cu acest prilej, a fost creat cadrul legal pentru digitalizarea serviciilor oferite de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

Potrivit actului normativ, recent adoptat, cererile depuse online, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară, trebuie să fie însoțite de documente care fac dovada legalității operațiunii solicitate. Procedura de înregistrare online a cererilor include un mecanism care permite identificarea persoanei care efectuează demersurile respective. Conform noilor reglementări, răspunderea pentru corectitudinea și autenticitatea datelor în format electronic revine persoanei care a introdus aceste informații în sistem. De asemenea, răspunderea pentru verificarea și validarea datelor în format electronic revine persoanei care le-a verificat și validat.

Certificarea autenticității și forța juridică a înscrisului în format electronic generat, prin intermediul sistemului informatic de cadastru și carte funciară, fără intervenția vreunei persoane, este dată de sigiliul electronic calificat al ANCPI.

Ordonanța de urgență nr. 61/2020 privind completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 381/12.05.2020, informează Serviciul Comunicare din Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Lasă un comentariu