PATRIARHIA ROMÂNĂ - “ÎNDRUMĂRI BISERICEȘTI PENTRU STAREA DE ALERTĂ”

Distribuie pe:

În urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română a publicat, la finele săptămânii trecute, un set de “Îndrumări bisericești pentru starea de alertă”, cu referire la “accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe”.

“Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru”, se precizează în document, care prevede, printre altele:

* Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală și spovedanie, vor respecta distanța de 2 m, așteptând pe un singur rând.

* Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârșirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi și împărtăși, după un orar stabilit în prealabil, de comun acord cu preotul paroh.

* Persoanele care suferă de COVID-19, cele care prezintă simptome de infecție, cele aflate în carantină, precum și cele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică și nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind “rugate stăruitor” să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala, recomandându-li-se urmărirea slujbelor acasă, prin intermediul televiziunii sau internetului. Spovedirea și împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

* Nu se permite accesul în biserică a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

* La slujbele săvârșite în afara bisericilor, distanța între credincioși va fi de 2 m, iar folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

* Bisericile vor fi deschise zilnic, pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni. Aceste servicii religioase vor fi programate din timp, spre a evita aglomerările de persoane, cu precizarea că, atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică de 2 m. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului.

* Botezurile și cununiile se vor săvârși cu un număr de maximum 16 participanți, cu respectarea, în biserică, a distanței de 2 m.

* Slujba de înmormântare va fi săvârșită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanță de 2 m și alte prevederi legale în vigoare.

* Credincioșii bolnavi aflați la domiciliu sau în spitale pot primi Împărtășania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare.

* În cimitire, credincioșii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuință.

“În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane și a sfintelor moaște, precum și a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane și pentru sfintele moaște se va arăta printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh și preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului” se precizează în document.

Un aspect controversat îl reprezintă cel privitor la Împărtășanie, respectiv folosirea linguriței comune. Patriarhia precizează că, în practica Bisericii Ortodoxe Universale, “folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut și nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.

Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiției sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului și linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”, se arată în document, care poate fi accesat pe site-ul basilica.ro. (I.S.)

 

Lasă un comentariu