DRUMUL SPIRITUAL DE LA SUFERINȚĂ LA MAREA LITERATURĂ

Distribuie pe:

La postul de televiziune Ardeal TV, în cadrul emisiunii “Printre rânduri”, în data de 10 iulie 2018, am fost invitat și eu - un pasionat cititor de literatură, de la vârsta de 10 ani, să vorbesc despre rolul literaturii în viața noastră. Am vorbit atunci despre marea literatură a lumii, despre suferința care poate duce la mai multă înțelepciune, despre legătura dintre suferință și creația literară, despre gândirea critică și modul în care ajungem să receptăm literatura de calitate...

În opinia mea, în acel dialog TV, a fost vorba despre o încercare de descifrare a legăturilor dintre emoțiile noastre de fiecare zi și marea literatură a lumii. Apreciez că acela a fost cel mai frumos și mai emoționant interviu TV, din viața mea! Am dat, în ultimii 30 de ani, numeroase interviuri la posturile locale TV. Consider însă că acel dialog a fost cel mai reușit și mai bine realizat, de către moderatoarea TV, Dora Patron.

Tema acelui frumos dialog a fost: “Tainele literaturii”. În acea memorabilă, cel puțin pentru mine, emisiune TV, am încercat, în calitate de iubitor de literatură bună, să înțeleg de ce mai este și azi necesară Marea Literatură în viața noastră. Rămâne să decideți și dvs., după ce veți viziona acel interviu TV, câte dintre multiplele “Taine” ale literaturii am reușit să descifrăm împreună, în data de 10.07.2018, într-un dialog literar - moderatoarea Dora Patron și proful de mate, Dorin Cremene. Recunoștință și admirație pentru calitățile de jurnalist TV, ale dnei Dora Patron, care nu este la prima performanță de acest fel! Literatura ne poate influența în bine caracterul, literatura ne poate ajuta să suportăm mai bine suferințele din viața noastră, literatura ne poate modela destinul.

După o viață petrecută în slujba școlii, înconjurat de cărțile mele dragi, am ajuns să consider că nu există educație de calitate fără să te emoționezi atunci când deschizi o carte care a ajuns să facă parte din viața ta! O mai veche definiție a culturii răspunde, în mod paradoxal, la întrebarea “Ce este cultura?” - “Cultura este ceea ce ți-a rămas după ce ai uitat tot ceea ce ai învățat”. Am înțeles din această surprinzătoare definiție că “Nu există bună educație și nu există cultură consistentă, atunci când, atât «emițătorul», cât și «receptorul», nu se lasă cuprinși de o profundă și necesară emoție. De la suferință la literatură nu este decât un singur pas - depinde de noi dacă avem curajul și dorința să facem azi acest pas spiritual!”

 

Lasă un comentariu