PREȘEDINTELE FR DE CANOTAJ, ELISABETA LIPĂ: “MAI BINE MAI TÂRZIU, DECÂT NICIODATĂ”, DUPĂ REVENIREA SPORTIVILOR LA SNAGOV

Distribuie pe:

Zilele trecute, 149 de sportivi s-au întors în pregătire alături de loturile olimpice ale României, în bazele sportive de la Izvorani și Snagov. Cea mai bună canotoare din istoria secolului trecut, Elisabeta Lipă, este de părere că ordinul ministerial prin care sportivii au fost obligați să părăsească centrele de pregătire nu a fost unul tocmai inspirat. Cu toate acestea, faptul că s-a permis revenirea la antrenamente oferă o nouă perspectivă în privința Jocurilor Olimpice de la Tokyo, de anul viitor. Lotul național de canotaj s-a întors la Snagov, având cea mai mare delegație, de 96 de sportivi. “Nu știu dacă era nevoie de acest ordin, pentru că noi oricum măsurile le luasem (poate nu la nivelul ăsta), dinainte ca ei să părăsească cantonamentul. Sportivii de la canotaj au avut două săptămâni și jumătate, înainte, când nu au ieșit din bază. Faptul că a apărut acest ordin și în acest ordin se spune foarte clar că sportivii vor fi testați, este foarte bine, pentru că nu mai planează suspiciunea asupra nimănui. Faptul că personalul bazei, care asigură activitatea sportivă, stă cu ei în cantonament, în ture de 14 zile, este bine, pentru că așa, în afară că îi văd zi de zi la antrenament... Dar nu realizează ce înseamnă acest sacrificiu, să stai departe de familie, ei făcând acum același lucru, probabil altfel apreciază sportivii de acum încolo, și că s-au luat aceste măsuri de siguranță, că nimeni nu intră, nimeni nu iese, este foarte bine și pentru psihicul meu ca președinte și pentru psihicul lor ca sportivi sau ca membri ai colectivului tehnic, pentru că știi că nu ți se poate întâmpla nimic. Un lucru este cert, acest ordin de ministru ne-a dat voie să reîncepem pregătirea. Și atunci se șterg toate acele încurcături care s-au creat prin acel ordin. Ăsta e lucrul cel mai bun care a reieșit din acel ordin. Faptul că noi putem începe activitatea sportivă”, a declarat Elisabeta Lipă, de opt ori medaliată la Jocurile Olimpice: cinci de aur, două de argint și una de bronz. Chiar dacă sunt ținuți în pregătire centralizată, testați și retestați, iar pregătirea se desfășoară în mare parte în aer liber, autoritățile au impus o regulă de cel puțin șase metri distanță între bărci, ceea ce pare greu de înțeles, privind situația în ansamblu. Nici Elisabeta Lipă nu este de acord cu această regulă, însă sportivii vor trebui să o respecte.

(Nu e absurd, 6 metri între bărci pe apă?)

“Da, asta e o absurditate. Când ești în aer liber, când ești testat și paratestat, când nu intră și nu iese nimeni, de ce trebuie să stau la 6 metri? Da, astea sunt din punctul meu de vedere niște exagerări care nu își au rostul. Poate le înțelegeam dacă sportivii veneau la antrenament, plecau acasă, de acasă se duceau la film, după care reveneau în pregătire... normal că trebuiau să stea la distanță. Dar când ei stau acolo, sunt testați negativ, pot să facă și hora unirii în mijlocul bazei, pentru că nu li se întâmplă nimic”, a completat Elisabeta Lipă.

Lasă un comentariu