ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

LEGEA APICULTURII - MODIFICATĂ

Deputații au dat miercuri vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, în scopul prevenirii comerțului cu miere și produse apicole falsificate.

Au votat în favoarea proiectului 304 de deputați, iar trei s-au abținut.

Potrivit proiectului, activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică, cu respectarea legislației în vigoare. Statul român, prin ministerele de resort, sprijină activitatea de creștere a albinelor, a creșterii numărului și producției familiilor de albine, a valorificării superioare a resurselor melifere, a produselor apicole, a conservării biodiversității și păstrarea fondului genetic apicol autohton.

Producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană și/sau țări terțe, producătorii, procesatorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil pe etichetă țara sau țările de origine, după caz, prevede un amendament.

Totodată, este interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei “Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

Potrivit unui alt amendament, apicultorii, individuali sau organizați în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înființarea, dezvoltarea și modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naționale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferințe, schimburi de experiențe și activități didactice.

 

PESTE 1.500 DE MORȚI ÎN SUA, ÎN 24 DE ORE

Statele Unite au înregistrat 1.536 de morți cauzate de noul coronavirus, în cursul ultimelor 24 de ore, potrivit datelor afișate marți, la ora 20.30 (miercuri, 00.30 GMT), de universitatea americană Johns Hopkins, actualizate continuu, scrie AFP.

Aceasta ridică la 91.845 numărul total al deceselor înregistrate în țară, de departe cea mai îndoliată din lume în valori absolute, unde au fost declarate oficial peste 1,5 milioane de cazuri de la începutul pandemiei de COVID-19.

Statele Unite au înregistrat, de duminică până luni, 759 de morți suplimentare, bilanțul cotidian cel mai scăzut din ultimele săptămâni.

Potrivit unei medii a nouă modele epidemiologice realizate de cercetători de la universitatea statului Massachusetts, SUA ar urma să atingă 113.000 de morți de COVID-19 până la 13 iunie, în întreaga țară.

Această nouă estimare, publicată marți, în timp ce numeroase state au luat măsuri pentru relansarea economiei, prevede moartea a încă 22.000 de americani în 25 de zile.

 

RECORD DE PESTE 1.000 DE MORȚI ÎN BRAZILIA, ÎN 24 DE ORE

Brazilia a depășit pentru prima dată pragul de 1.000 de morți din cauza coronavirusului, într-o zi, cu 1.179 de decese în ultimele 24 de ore, ridicând totalul morților la 17.971, a anunțat, marți seară, Ministerul Sănătății, citat de AFP.

Țara cu 210 milioane de locuitori, care a detectat 271.628 cazuri de COVID-19, înregistrase, la 12 mai, un maxim de 881 de morți în 24 de ore.

Dacă tendința se confirmă în următoarele zile, Brazilia, cea mai afectată țară din America Latină, va cunoaște o fază de accelerare a pandemiei, al cărei vârf este prevăzut de experți la începutul lunii iunie.

Luni, Brazilia a devenit a treia țară din lume ca număr de contaminări cu coronavirusul, urcând de la locul al șaselea, în spatele SUA și Rusiei.

Comunitatea științifică este de părere că datele anunțate de minister sunt mult subestimate, posibil de până la 15 ori, țara efectuând încă prea puține teste.

Noile cazuri au progresat cu 17.408 în 24 de ore, a precizat ministerul. Unitățile de terapie intensivă de la spitalele statelor Sao Paulo, Rio de Janeiro (sud-est), Ceara, Amazonas sau Pernambuco (nord și nord-est) sunt foarte aproape de saturație.

 

545 NOI DECESE ÎN REGATUL UNIT; BILANȚUL DECESELOR TRECE DE 35.000 ȘI CEL AL CONTAGIERILOR SE APROPIE DE 250.000

Guvernul britanic a anunțat marți 545 noi decese provocate de noul coronavirus în Regatul Unit, fiind de asemenea confirmate 2.412 noi cazuri de COVID-19, în urma efectuării a 89.784 de teste, transmite agenția EFE.

După ce duminică și luni numărul deceselor coborâse la 170 și, respectiv, 160, marți acesta a crescut din nou, bilanțul total al deceselor urcând la 35.341, al doilea cel mai grav din lume, după SUA.

Numărul contagierilor a ajuns în Regatul Unit la 248.818, al patrulea la nivel mondial, după SUA, Rusia și Brazilia.

Datele agențiilor statistice britanice publicate marți sugerează că aproximativ 11.600 de persoane au murit în centrele de îngrijire pentru vârstnici, ceea ce a stârnit noi critici față de modul în care guvernul premierului Boris Johnson a gestionat această criză sanitară.

Ministrul sănătății Matt Hancock a apărat executivul afirmând că procentul deceselor în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice este mai mare în alte țări europene și a asigurat că guvernul britanic face tot ce este “omenește posibil” pentru a proteja azilele de bătrâni.

 

PESTE 320.000 DE DECESE, ÎN ÎNTREAGA LUME (BILANȚ AFP)

Pandemia provocată de noul coronavirus a ucis cel puțin 320.255 de persoane în întreaga lume, de la apariția sa, în decembrie, în China, potrivit unui bilanț stabilit de AFP marți la 19:00 GMT.

Peste 4.850.670 de cazuri de contaminare au fost diagnosticate oficial în 196 de țări și teritorii de la începutul epidemiei. Totuși, această cifră nu reflectă decât o parte din numărul real, multe țări testând doar persoanele care necesită îngrijiri spitalicești. Cel puțin 1.770.500 de pacienți sunt considerați vindecați de coronavirus.

De la bilanțul realizat în ziua precedentă, la 19:00 GMT au fost înregistrate 4.242 de noi decese și 90.108 de noi cazuri. Țările care au înregistrat cel mai mare număr de noi decese sunt Statele Unite (1.305), Brazilia (674) și Regatul Unit (545).

Lasă un comentariu