IMPORTANT SĂ ȘTIM ȘI SĂ NE CONFORMĂM! MĂȘTILE ȘI MĂNUȘILE DE PROTECȚIE FOLOSITE SE ARUNCĂ NUMAI LA GUNOIUL MENAJER!

Distribuie pe:

Odată cu declararea stării de alertă (15 mai 2020), de când măștile de protecție au devenit obligatorii în mijloacele de transport în comun, la cumpărături și în toate spațiile închise, au început să apară astfel de obiecte de protecție folosite (mănuși și măști) în jurul magazinelor, pe stradă, în stațiile de autobuz sau în parcuri.

Introduse în pungi de plastic

Specialiștii în sănătate publică ne atrag atenția că gestul iresponsabil de arunca la întâmplare acest echipament folosit, ne poate costa infectarea cu coronavirus și contaminarea mediului înconjurător.

“Dacă nu suntem acasă și nu avem posibilitatea să aruncăm aceste deșeuri la coșul de gunoi sau la tomberonul propriu, dacă suntem pe stradă, trebuie să ne scoatem cu grijă mănușile, ca să nu ne contaminăm. Folosim o pungă de plastic în care vom introduce și masca, pe care o scoatem fără să atingem părțile care ar putea fi contaminate. Introducem și masca în punga cu mănuși, încercăm să sigilăm punga cât mai bine și abia apoi o vom arunca la tomberon.

Important este ca în acest moment să nu mai atingem niciun obiect și să ne spălăm imediat pe mâini, iar dacă nu avem posibilitatea să ne spălăm, vom recurge la un dezinfectant, care ar trebui să fie mereu asupra noastră”, ne sfătuiesc medicii.

Echipamentul de protecție NU se reciclează!

Pe de altă parte, reprezentanții firmelor de salubritate au observat că, în plină pandemie de coronavirus, românii de la orașe au tendința să arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil, fapt ce riscă să îi îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare.

“Facem apel la populația care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic (metal) sau hârtie (carton). Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși aceștia este foarte mare.

Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție și mănușile folosite trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor reziduale (menajere).

Vă rugăm, puneți-vă măștile de față și mănușile utilizate în pubela pentru fracția umedă (gunoi menajer) și numai acasă, nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale. La stațiile de sortare, găsim mereu asemenea deșeuri amestecate în fracția reciclabilă și suntem nevoiți să le redirecționăm către incinerare sau depozitare.

Pe lângă faptul că scade calitatea reciclării, aceste produse de protecție împotriva Covid-19 prezintă un risc pentru sănătatea echipelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare”, arată specialiștii firmelor de salubrizare din România.

Cel mai prost obicei - în vasul de toaletă!

Poate cel mai prost și mai periculos obicei este acela de a arunca măștile și mănușile de protecție folosite, în vasul de toaletă.

Bineînțeles că, în acest caz, și reprezentanții stațiilor de epurare fac apel la cetățeni să nu mai arunce măștile și mănușile în WC: “În afară de deșeurile obișnuite prezente în stațiile de epurare și în rețeaua de canalizare, au apărut și aceste măști și mănuși care sunt atât de des folosite în această perioadă.

Facem un apel, pe această cale, către toți cetățenii, să se gândească înainte să arunce astfel de deșeuri în sistemul de canalizare. Nu numai că acestea înfundă toaleta, ceea ce creează un disconfort major, lipsă de curățenie, de salubrizare, dar favorizează și dezvoltarea infecțiilor. Trebuie să fim foarte precauți cu igiena noastră, cu igiena colectivă și cu protecția mediului”.

 

 

Lasă un comentariu