“RISCÂNDU-ȘI PROPRIA VIAȚĂ, REFUZASE SĂ ÎI UCIDĂ”

Distribuie pe:

În ciuda ororilor care o înconjurau, Stanis³awa Leszczyñska a reușit să ajute o mulțime de femei să nască în interiorul lagărului de la Auschwitz. Se spune, astfel, că poloneza a reușit să salveze nu numai viața a peste 3.000 de copii, ci și a tinerelor însărcinate, rămase fără nicio speranță. Stanis³awa Leszczyñska s-a născut în anul 1896, într-o familie de polonezi catolici. Reușește să-și finalizeze studiile cu puțin timp înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, după care se căsătorește, în anul 1916, cu tipograful Bronis³aw Leszczyñski. Cei doi au avut împreună trei copii: o fată și doi băieți. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, familia Leszczyñska a fost în întregime arestată, deoarece era recunoscută pentru faptul că sprijinise comunitatea evreiască din capitala poloneză, în timpul ocupației naziste. Dat fiind faptul că ambele femei studiaseră medicina, ele au fost obligate să lucreze la maternitatea din interiorul lagărului, sub supravegherea directă a doctorului Josef Mengele. În momentul în care naziștii au primit rapoartele referitoare la activitatea Stanis³awei, nu au putut să creadă ceea ce citeau. În total, poloneza ajutase circa 3.000 de copii să vină pe lume, și, riscându-și propria viață, atunci refuzase să îi ucidă. În cele din urmă, doar 2.500 din cei 3.000 de nou-născuți au supraviețuit ororilor din lagărul de la Auschwitz. Singurii copii care supraviețuiseră reprezentau rasa ariană și, prin urmare, au fost selectați pentru a fi dați spre adopție familiilor germane. Stanis³awa, împreună cu celelalte mame, a reușit să tatueze toți acești copii în așa fel încât ei să se poată reîntâlni cu familiile lor biologice.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Stanis³awa Leszczyñska a fost eliberată din lagărul de concentrare de la Auschwitz și a putut să se reîntâlnească cu copiii ei. Stanis³awa a murit în anul 1974, nu înainte de a publica, în câteva pagini, experiența pe care a avut-o în maternitatea nazistă.

sursa: descopera.ro

 

“IARTĂ ȘI IUBEȘTE APROAPELE”

Un fariseu a rugat pe Iisus să mănânce la el: Iisus a intrat în casa fariseului și a șezut la masă. Și iată că o femeie păcătoasă din cetate a aflat că El era la masă în casa fariseului. A adus un vas de alabastru, cu mir mirositor, și stătea înapoi lângă picioarele lui Iisus și plângea. Apoi a început să-I stropească picioarele cu lacrimile ei și să le șteargă cu părul capului ei; le săruta mult și le ungea cu mir. Când a văzut lucrul acesta, fariseul care-L poftise și-a zis: “Omul acesta, dacă ar fi un proroc, ar ști cine și ce fel de femeie este cea care se atinge de El: că este o păcătoasă”. Iisus a luat cuvântul și i-a zis: “Simone, am să-ți spun ceva”. “Spune, Învățătorule”, i-a răspuns el. “Un cămătar avea doi datornici: unul îi era dator cu cinci sute de lei, iar celălalt, cu cincizeci. Fiindcă n-aveau cu ce plăti, i-a iertat pe amândoi. Spune-Mi dar, care din ei îl va iubi mai mult?” Simon I-a răspuns: “Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult”. Iisus i-a zis: “Drept ai judecat”. Apoi S-a întors spre femeie și a zis lui Simon: “Vezi, tu, pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta și nu Mi-ai dat apă pentru spălat picioarele, dar ea Mi-a stropit picioarele cu lacrimile ei și Mi le-a șters cu părul capului ei. Tu nu Mi-ai dat sărutare, dar ea, de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele. Capul nu Mi l-ai uns cu untdelemn; dar ea Mi-a uns picioarele cu mir. De aceea îți spun: Păcatele ei, care sunt multe, sunt iertate, căci a iubit mult. Dar cui i se iartă puțin, iubește puțin”. Apoi a zis femeii: “Iertate îți sunt păcatele!” Cei ce ședeau cu El la masă au început să zică între ei: “Cine este Acesta de iartă chiar și păcatele?” Dar Iisus a zis femeii: “Credința ta te-a mântuit; du-te în pace”.

Biblia, Luca 7: 36-50

 

Lasă un comentariu