NEUROPATIA PERIFERICĂ

Distribuie pe:

Neuropatia periferică, rezultat al afectării nervilor din afara creierului și a măduvei spinării (nervii periferici), cauzează adesea slăbiciune, amorțeală și durere, de obicei la mâini și la picioare, dar poate afecta și alte zone ale corpului.

Boala poate rezulta din leziuni traumatice, infecții, probleme metabolice, cauze moștenite și expunere la substanțe toxice. Una dintre cele mai frecvente cauze este diabetul.

Persoanele cu neuropatie periferică descriu, în general, durerea ca junghiuri, arsuri, furnicături. În multe cazuri, simptomele se ameliorează, în special dacă sunt cauzate de o afecțiune tratabilă. Terapia medicamentoasă poate reduce durerea.

Simptome - Fiecare nerv din sistemul periferic are o funcție specifică, astfel încât simptomele depind de tipul de nervi afectați. Semnele și simptomele neuropatiei periferice pot include: instalarea, treptată, a senzațiilor de amorțeală, înțepături sau furnicături în picioare sau mâini; durere ascuțită, împunsături, arsuri; sensibilitate extremă la atingere; durere în timpul unor activități care, în mod normal, nu ar trebui să provoace durere, cum ar fi durerea de picioare în timpul deplasării sau când sunt acoperite cu o pătură/plapumă caldă; lipsă de coordonare a mișcărilor, căzături; slăbiciune musculară; senzația că porți mănuși sau șosete; paralizie, dacă sunt afectați nervii motori; intoleranță la căldură; transpirație excesivă sau lipsă de transpirație; probleme intestinale, urinare sau digestive; modificări ale tensiunii arteriale, care provoacă amețeli sau stări de confuzie.

Neuropatia periferică poate afecta un nerv (mononeuropatie), doi sau mai mulți nervi în zone diferite (mononeuropatie multiplă) sau mulți nervi (polineuropatie). Sindromul tunelului carpian (o afecțiune care cauzează durere, amorțeală și furnicături la nivelul mâinii și brațului) este un exemplu de mononeuropatie. Majoritatea persoanelor cu neuropatie periferică au polineuropatie.

Cauze - Neuropatia periferică este o afectare nervoasă cauzată de o serie de afecțiuni: Boli autoimune: lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Guillain-Barre, polineuropatia demielinizantă inflamatorie cronică, vasculita.

* Diabet. Mai mult de jumătate din persoanele cu diabet dezvoltă un tip de neuropatie * Infecții virale sau bacteriene, inclusiv boala Lyme, zona zoster, virusul Epstein-Barr, hepatita B și C, lepra, difteria și HIV * Tumori canceroase (maligne) și necanceroase (benigne) se pot dezvolta pe nervi sau îi pot presa. De asemenea, polineuropatia poate apărea ca urmare a unor tipuri de cancer legate de răspunsul imunitar al organismului * Tulburări ale măduvei osoase. Acestea includ o proteină anormală în sânge (gamapatii monoclonale), o formă de cancer osos (mielom), limfom și - o boală rară - amiloidoza * Boli de rinichi, boli ale ficatului, afecțiuni ale țesutului conjunctiv, hipotiroidism * Alcoolism. * Expunerea la otrăvuri - substanțe chimice industriale și metale grele, cum ar fi plumbul și mercurul * Medicamente. Anumite medicamente, în special cele utilizate pentru tratarea cancerului (chimioterapie), pot provoca neuropatie periferică * Traumatisme sau presiune asupra nervului. Traumele, cum ar fi accidentele de autovehicule, căderile sau leziunile sportive pot rupe sau deteriora nervii periferici. Presiunea nervoasă poate rezulta, de exemplu, din folosirea cârjelor sau din mișcări repetate, ca de pildă, apăsarea tastelor de la calculator * Lipsa de vitamine. Vitaminele B - inclusiv B-1, B-6 și B-12 - și vitamina E sunt esențiale pentru sănătatea nervilor.

În unele cazuri, nu poate fi identificată nicio cauză.

Factori de risc: diabet, mai ales dacă nivelul de zahăr nu este controlat în mod corespunzător; abuzul de alcool; lipsă de vitamine, în special vitaminele B; infecții, cum ar fi boala Lyme, zona zoster, virusul Epstein-Barr, hepatita B și C și HIV; boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul, în care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi; afecțiuni ale ficatului, rinichilor sau tiroidei; expunerea la toxine; istoric familial.

Complicații - Arsuri și leziuni ale pielii. Este posibil să nu simțiți schimbări de temperatură sau durere în zonele corpului care sunt amorțite. * Infecții. Picioarele și alte zone lipsite de senzație pot fi rănite fără să vă dați seama. Verificați aceste zone în mod regulat și tratați leziunile minore înainte de a fi infectate, mai ales dacă aveți diabet. * Căzături. Slăbiciunea și pierderea de senzații pot fi asociate cu lipsa de echilibru și căzături frecvente.

Profilaxie - Cea mai bună modalitate de a preveni neuropatia periferică este de a gestiona afecțiunile medicale care vă pun în pericol, cum ar fi diabetul, alcoolismul sau artrita reumatoidă.

Optați pentru o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, pentru a menține nervii sănătoși. Protejați-vă împotriva deficienței de vitamina B-12, consumând carne, pește, ouă, alimente lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale fortificate. Dacă sunteți vegetarieni sau vegani, cerealele fortificate sunt o sursă bună de vitamina B-12, dar discutați, în prealabil, cu medicul dumneavoastră.

Evitați factorii care pot provoca leziuni nervoase, inclusiv mișcări repetitive, poziții înghesuite, care pun presiune asupra nervilor, expunerea la substanțe chimice toxice, fumatul și excesul de alcool.

Îngrijiți-vă picioarele, mai ales dacă aveți diabet. Verificați zilnic dacă apar bătături, tăieturi sau calusuri (monturi). Purtați șosete moi și lejere, din bumbac, și încălțăminte căptușită.

Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, de trei ori pe săptămână, pot reduce durerile, pot ameliora rezistența musculară și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Renunțați la fumat. Fumatul poate afecta circulația, crescând riscul apariției problemelor piciorului și al altor complicații.

Includeți în regimul alimentar fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

Evitați excesul de alcool, deoarece alcoolul poate agrava boala. Monitorizați-vă nivelul glicemiei. Dacă aveți diabet, acest lucru vă va ajuta să mențineți glicemia sub control și să vă îmbunătățiți starea de sănătate. (sursa - mayoclinic.org)

 

Lasă un comentariu