APICULTURA, ÎN ATENȚIA GUVERNANȚILOR

Distribuie pe:

Apicultura este un segment important din economia unei țări, prin faptul că asigură pentru populație resurse alimentare și farmaceutice: miere, ceară, propolis, lăptișor de matcă, polenizarea culturilor agricole. Aduce un aport important la visteria țării, prin consumul intern și export, dar și în păstrarea biodiversității.

Pentru apicultorii mureșeni, ultimii ani au fost atipici, ciudați în această nobilă îndeletnicire, cu producții modeste și prețuri extrem de mici la valorificare. De menționat că în județul Mureș există la ora actuală 1200 de apicultori care dețin un număr de 80.000 familii de albine, la Oficiul Județean de Zootehnie fiind înregistrați 647 de apicultori. În Asociația Crescătorilor de Albine din România, filiala Mureș, sunt înscriși 550 de apicultori cu un număr de 35.000 familii de albine, iar 100 apicultori profesioniști, cu 10.000 familii, practică stupăritul pastoral în bazinele melifere din țară. Producția medie de miere în anul 2019, la nivel de județ, a fost modestă, de 8 kg/ familie, iar prețul de valorificare a fost între 25-45 lei/kg, în funcție de anotimp, sursă de nectar, mod de valorificare. Anul 2020 a debutat cu stângul, datorită faptului că pe timpul iernii s-au înregistrat pierderi îngrijorătoare la familiile de albine, din cauze încă neelucidate. Colac peste pupăză, a venit și această pandemie, plus capricii meteorologice, cu variații bruște de temperatură, evenimente care au îngreunat activitățile din stupine, chiar dacă ordonanțele militare au permis deplasările la stupină și în pastoral a persoanelor care au depășit vârsta de 65 de ani, cu o Declarație pe propria răspundere și dovada deținerii familiilor de albine înregistrate în Sistemul Național de identificare a stupilor și stupinelor. În toată perioada dificilă provocată de CORONAVIRUS, conducerea ACA Mureș a oferit informații utile apicultorilor, intervenind în situațiile critice provocate de tratamentele fitosanitare toxice pentru albine. Magazinele de specialitate APICOLA au fost deschise pentru apicultori și populație, iar ing. Cristina Cojocar - directorul Apicola SRL și vicepreședintele ACA Mureș, a fost prezentă zilnic la sediul ACA Mureș pentru rezolvarea aspectelor legate de Programul Național Apicol 2020 - 2022. De altfel, Consiliul Național al ACA a gratulat filiala Mureș cu o Diplomă de merit și o cupă, cu felicitări în activitate, iar ACA Mureș a primit felicitări pentru activitatea laborioasă, concretizată la nivel județean prin atragerea unui număr cât mai mare de membri, informarea apicultorilor privind legislația apicolă, măsurile de sprijin financiar, organizarea de cursuri, simpozioane etc.

Îmbucurător este și faptul că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că s-a aprobat suma de 150 milioane de lei pentru ajutoare acordate apicultorilor în cadrul Programului Național Apicol 2020-2022, 50 milioane de lei în fiecare an, din care 75 de milioane sunt bani europeni. Scopul acestui program este de a veni în sprijinul apicultorilor, un domeniu cu tradiție în România și foarte bine reprezentat la nivel european pentru îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar pentru achiziționarea de medicamente, echipamente organizarea de diverse activități și activități de informare. Beneficiarii programului sunt apicultori persoane fizice și juridice, forme asociative apicole legal constituite. De reținut că pentru remorci, utilaje de încărcare și descărcare stupi, cererea de intenție se va depune la APIA până în data de 26 mai, iar pentru celelalte acțiuni, termenul limită pentru depunerea de cereri de plată și a documentelor care o însoțesc este data de 1 august a fiecărui an.

 

Lasă un comentariu