PIERDEREA UNUI MECI PROVOACĂ INFARCTURI FANILOR BĂRBAȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii polonezi de la Universitatea Medicală din Bialystok, citați de descopera.ro, au demonstrat că pierderea unui meci de fotbal poate declanșa un infarct miocardic (atac de cord) la fanii bărbați.

“Studiul nostru arată că rezultatele slabe ale echipei locale de fotbal profesionist au coincis cu mai multe atacuri de cord la rezidenții de sex masculin.

Concluziile sugerează că stresul mental și emoțional al înfrângerii poate provoca evenimente cardiace, studiul examinând concret legătura dintre performanțele echipei de fotbal Jagiellonia Bialystok și internările pentru sindrom acut coronarian.

Clubul este cunoscut pentru grupul său mare de suporteri activi, cu o medie de 17.174 pe meci, care se identifică puternic cu echipa.

Studiul a inclus 10.529 de pacienți cu sindroame coronariene acute (atac de cord și angină instabilă) internați la Spitalul Clinic al Universității Medicale din Bialystok, din 2007 până în prezent. Acesta a fost singurul centru din oraș cu servicii non-stop de cardiologie invazivă, în această perioadă. Vârsta medie a pacienților a fost de 66,6 ani și 62% au fost bărbați.

Echipa în cauză a jucat 451 de meciuri naționale și europene în perioada de studiu. A doua zi după ce echipa a pierdut un joc acasă, s-a înregistrat o creștere cu 27% a internărilor în rândul bărbaților, pentru sindroamele coronariene acute. Nu s-a găsit nicio astfel de asociere la femei.

Emoțiile puternice pot induce infarct miocardic, iar studiul nostru indică faptul că pierderea unui joc de acasă poate afecta serios sănătatea suporterilor.

Fanii, în special bărbații cu stiluri de viață nesănătoase, ar trebui să facă un antrenament regulat și să evite fumatul și consumul excesiv de alcool. Acești pași sunt cheia pentru susținerea echipei preferate, atât timp cât doresc, fără a-și deteriora propria sănătate”, concluzionează oamenii de știință polonezi.

Lasă un comentariu