APEL CĂTRE AUTORITĂȚI: “E TIMPUL SĂ DĂM DRUMUL LA CULTURĂ... NU PUTEM DEPĂȘI PANDEMIA DACĂ NE SPUN TOȚI, MEREU, CĂ MURIM”!

Distribuie pe:

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, le cere guvernanților redeschiderea activităților culturale: “Un popor nu poate trăi fără cultură”, spune academicianul pentru https://actualdecluj.ro, preluat de Romanian Global News.

“Este vară. Altădată se făceau spectacole în aer liber, oamenii pot sta distanțați. Autoritățile trebuie să se gândească la toate categoriile care trebuie să trăiască. Dacă oprim orice activitate, nu ajung veniturile, iar criza economică se adâncește. Eu am îndemnat la mai multă prudență și la consultarea unor foruri care se pricep, inclusiv la consultarea Academiei Române, fiindcă resurse sunt. Avem departamente de virusologie, biologie celulară, biochimie, chimie, Academia are Spitalul Elias și specialiști care pot da un sfat, la nevoie, în legătură cu această perioadă”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru publicația clujeană.

“E timpul să dăm drumul la cultură. Artiștii au fost prolifici în această perioadă, au avut timp și au creat. Un popor nu poate trăi fără cultură, din secolul 20 de când s-au extins aceste activități. O lansare de carte poate fi făcută. Trebuie liberalizat accesul la bibliotecile clasice, cu păstrarea distanțării, cu instruirea bibliotecarilor. Dacă vorbim de mall-uri și magazine alimentare, absolut necesare, trebuie să ne gândim că și hrana spirituală e necesară. Trebuie găsite soluții pentru toată lumea, pentru a pondera lucrurile. Se pot lua măsuri pentru toată lumea. Și în vremuri de război s-a apelat la cultură. Artiștii au mers în fața soldaților, s-au ținut spectacole pentru a le crește moralul. Nu putem depăși pandemia dacă ne spun toți, mereu, că murim, că suntem cu toții în pericol de moarte, avem nevoie de o doză de optimism. Altfel, nu putem depăși această pandemie”, susține Președintele Academiei Române.

Lasă un comentariu