ÎNTR-O SINGURĂ LUNĂ, UN MILION DE ROMÂNI ȘI-AU CĂUTAT LOC DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Ca urmare a anunțurilor postate pe site-ul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online, într-o singură lună (15 aprilie - 15 mai 2020), românii au luat cu asalt piața muncii, căutând cu disperare un job, fiind înregistrate aproximativ un milion de aplicări.

După o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piața muncii, atât angajatorii, cât și candidații au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgență, și unii, și ceilalți au reluat procesele de recrutare și căutare activă a unui loc de muncă.

Candidații caută joburi care le oferă stabilitate

Numai în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru locurile de muncă disponibile pe eJobs.ro. Domeniul care a atras cel mai mult atenția candidaților a fost comerțul, cu peste 200.000 de aplicări, urmat de IT, Telecom, prestări servicii și call-center, fiecare dintre acestea depășind pragul de 100.000 de aplicări.

Cele mai puțin căutate domenii au fost protecția mediului, sectorul naval și aeronautic, pază și protecție sau drept.

“Această criză creată de pandemia de coronavirus i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta.

Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut pe platformă în comportamentul lor din ultima lună.

Spre deosebire de o perioadă normală, acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, afirmă reprezentanții eJobs România, pe site-ul propriu.

A crescut numărul candidaților foarte tineri

“Tot în această perioadă, a crescut și numărul candidaților foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cu toate acestea, segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani, iar 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani.

Tinerii au reprezentat categoria de candidați pe care această perioadă i-a schimbat cel mai mult, atunci când vine vorba de felul în care abordează piața muncii. Până nu demult, aveau suficientă încredere în numărul mare de joburi disponibile în piață și amânau momentul primei angajări chiar până după absolvirea facultății sau a masteratului.

Acum, lucrurile nu mai stau așa. Ei văd că lupta este destul de acerbă între candidați și nu vor să mai piardă timp. Am putea spune chiar că cei foarte tineri au fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, mai spun experții eJobs.

*

Din păcate, pentru cei un milion de români care își caută un loc de muncă, în prezent, pe platforma www.ejobs.ro, sunt disponibile doar aproximativ 17.000 de locuri de muncă, atât în România, cât și străinătate.

 

Lasă un comentariu