ROMÂNII VOR LA MARE, DAR AU PRETENȚII...

Distribuie pe:

Agenția de turism Litoralulromânesc.ro a realizat recent un sondaj online, prin care a testat dorința românilor de a merge la mare în sezonul 2020, dar și condițiile pe care le cer în contextul pandemiei de Covid-19.

Lenjerie de pat... de unică folosință

Potrivit sondajului, peste 78% dintre respondenți vor să revină pe litoralul românesc în această vară, în ciuda contextului actual, însă vor ca hotelierii să ia măsuri deosebite de siguranță.

În opinia turiștilor, cele mai eficiente măsuri care ar trebui luate de hotelieri sunt amplasarea unor dispensere cu dezinfectant (88,2% dintre respondenți), purtarea măștilor de către personal (70,4%), dezinfectarea spațiilor de joacă pentru copii (62,3%) și panou de plexiglas la recepție.

Unii turiști mai vor lenjerie de pat de unică folosință, renunțarea la saltelele de pe plajă, dezinfectarea camerelor după fiecare turist, verificarea zilnică a temperaturii angajaților și a turiștilor, mese de maximum patru persoane, servirea mesei în cameră, distanță sigură între șezlonguri și între mese.

Deși vor măști pentru personalul hotelier, dacă obligativitatea purtării măștii de către turiști în spații publice închise va rămâne valabilă și în lunile de vară, numărul celor care vor să meargă la mare scade de la 78% la 64%, iar procentul indecișilor crește la 30%. În aceste condiții, 5,6% dintre respondenți nu vor să mai meargă pe litoral.

All inclusive-ul, preferat în continuare

În ciuda contextului actual, sondajul arată că all inclusive-ul este în continuare preferat de turiștii care vor să meargă pe litoral (60,8%). Peste 29% dintre aceștia nu au luat încă o decizie și doar 10% vor altceva.

Cel mai important criteriu în funcție de care ar alege un sejur în această vară pe litoralul românesc este reprezentat, pentru aproape 40% dintre participanții la studiu, de măsurile speciale luate de hotelieri.

Pentru 26,2% contează, în primul rând, scăderea numărului de infectări cu Covid-19, pentru 23% primează tarifele speciale și doar pentru 12,5%, cele mai importante sunt măsurile luate de autorități.

Întrebați care este principalul motiv pentru care anul acesta vor alege un sejur pe litoralul autohton în detrimentul unei destinații de plajă din străinătate, 48% dintre participanții la sondaj au declarat că preferă vacanțele în România în general, iar 17% aleg stațiunile românești de la Marea Neagră pentru că aici se simt mai în siguranță.

Pentru 15,3% contează faptul că pot ajunge la mare cu propria mașină, pentru 10,3%, că e aproape de casă, iar 7,5% se simt mai protejați pentru că nu sunt nevoiți să treacă frontiera.

Vacanță cu familia - aproape 85%

Peste 67% dintre respondenți au declarat că au fost ultima dată în vacanță pe litoralul românesc anul trecut, iar 19% în urmă cu doi ani. Aproape 85% au petrecut sejurul cu familia, 12,8% cu prietenii și restul singuri.

Din totalul respondeților, 77% au precizat că merg în vacanță pe litoralul românesc o dată pe an,

11,4% - de două ori pe an, iar 5,8% - de mai multe ori pe an. Aproape 35% și-au petrecut vacanța în Mamaia, 21,4% în Eforie Nord, iar restul în celelalte stațiuni.

Peste jumătate dintre participanții la studiu au declarat că aleg hotelurile de trei stele (58,6%), în vreme ce aproximativ 24%, pe cele de patru stele. Doar 3,1% aleg unitățile de cazare de cinci stele, iar 13,8% pe cele de două stele.

*

Sondajul a fost realizat online, în perioada 10-19 mai 2020, pe un eșantion de 1.181 de persoane, din toate județele țării. 69% dintre acestea au fost în categoria de vârstă 25-44 ani, iar 40% au studii universitare.

 

 

Lasă un comentariu