USR PROPUNE: AVEREA DOBÂNDITĂ PRIN FURT - CONFISCARE EXTINSĂ!

Distribuie pe:

Uniunea Salvați România (USR) anunță că depune un proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, în sensul transpunerii complete și corecte a Directivei nr. 2014/42/UE a Parlamentului European privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracționale săvârșite în Uniunea Europeană, care trebuia transpusă integral în legislația românească până în octombrie 2015.

“Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ar fi afectat unele interese, drept pentru care Comisia Europeană s-a văzut nevoită să declanșeze procedura de infrigement împotriva României, ceea ce înseamnă că țara noastră riscă sancțiuni însemnate, care pot ajunge și la 115.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

Prin grija PSD și a aliaților săi, Directiva a fost transpusă deficitar, în beneficiul infractorilor dornici să scape de răspundere penală și să rămână și cu averile dobândite ilicit.

Averea dobândită prin furt trebuie confiscată. Ani de zile, infractori cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți. Această stare de fapt trebuie să înceteze și va înceta.

Puținele modificări legislative făcute de către autoritățile de la București s-au concretizat, mai degrabă, în piedici în calea confiscării extinse, introducându-se în codurile penale prevederi care restrâng nejustificat aria de aplicare a confiscării extinse (de exemplu, să poată fi confiscate doar bunurile achiziționate cu cel mult 5 ani înainte sau după săvârșirea infracțiunii și numai dacă au fost comise anumite infracțiuni, valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depășească vădit veniturile obținute în mod licit etc.).

Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni este esențială pentru orice stat de drept și pentru o justiție completă, înfăptuită până la capăt. Sub acest aspect, legislația noastră este șchioapă. Au mai existat astfel de proiecte, unele inițiate chiar de guvern, dar ele au fost ținute prin sertarele Parlamentului, în special de Comisia Iordache.

Mai mult, proiectul forțat de Dragnea, votat în Parlament și picat, în cele din urmă, la Curtea Constituțională, era chiar contrar acestei directive și restrângea posibilitatea dispunerii măsurii de siguranță a confiscării extinse”, arată USR în nota de fundamentare a actului normativ. (L.P.)

Lasă un comentariu