MĂRTURII DESPRE EPIDEMIILE CARE AU AFECTAT SIGHIȘOARA ÎN TRECUT, SCOASE LA LUMINĂ LA MUZEUL DE ISTORIE

Distribuie pe:

În urma inventarului realizat la Muzeul de Istorie din Sighișoara, după încetarea activității cu turiștii, pe fondul pandemiei de coronavirus, muzeografii au scos la lumină câteva zeci de planșe aparținând doctorului Joseph Bacon, cel care a fost medic oficial al orașului și a întemeiat muzeul în anul 1899, prin care se prezintă în detaliu modul în care epidemiile au afectat locuitorii.

Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă, a declarat că exponatele inventariate sunt deosebit de valoroase prin informațiile pe care le prezintă și vor face obiectul unei expoziții viitoare, însă numai după ce ecourile pandemiei de coronavirus se vor stinge.

“Muzeul de Istorie din Sighișoara a fost fondat, în 1899, de către dr. Joseph Bacon. A fost medic al orașului la începutul secolului XX, a fost un medic epidemiolog. Majoritatea scrierilor rămase de la el se referă la măsuri luate împotriva răspândirii unor boli contagioase (...) A avut o activitate marcantă, pe lângă muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas a mai contribuit la crearea unui alt muzeu, care se numea Muzeul Igienei, înființat în 1912. Atunci, Asociația Medicilor Sași din Transilvania a creat acest muzeu, a fost organizat în Sighișoara și a funcționat până în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Avea peste 700 de planșe care conțineau statistici despre epidemiile care au fost în Sighișoara, începând cu epidemiile de ciumă, rata îmbolnăvirilor, periodicitatea bolilor, rata mortalității, rata celor vindecați, apoi continuă cu celelalte boli care făceau ravagii în perioada respectivă, holeră, scarlatină, difterie și anumite boli sociale, cum ar fi sifilisul sau alcoolismul. Ni s-au păstrat câteva zeci din aceste planșe și din acest muzeu (...) Parte din expoziție va fi pe viitor, acum, cu ocazia inventarierii pe care am făcut-o le-am luat la mână și poate fi o temă de viitor pentru a vedea modul în care înaintașii noștri s-au referit la boli”, a declarat Nicolae Teșculă.

Directorul a aratat că, la inventar, pe lângă planșe au fost readuse la lumină și câteva mulaje, realizate artistic, cu privire la modul în care arăta un plamân bolnav de tuberculoză și un plamân normal sau cum arăta un ficat afectat de consumul de alcool și un ficat normal.

“Până la cel de-al Doilea Război Mondial, muzeul atrăgea turiști, dar avea și avea un rol didactic foarte clar în ceea ce însemna apărarea împotriva epidemiilor, care puteau afecta orașul, regiunea și întreaga lume. Dorim să le expunem din nou, dar să treacă perioada aceasta mai critică, fiindcă nu vrem să speriem lumea cu bolile trecutului. S-au păstrat trei mulaje și câteva zeci de planșe din cele peste 700, dar e totuși o colecție impresionantă care se leagă de colecția noastră de istoria medicinei și farmaciei pe care o avem prezentată în expoziția permanentă din Turnul cu Ceas”, a precizat Nicolae Teșculă.

Potrivit acestuia, Muzeul Igienei a avut mai multe amplasamente, ultima consemnată fiind în clădirea din Turnul cu Ceas, unde acum funcționează laboratorul de restaurare.

De numele doctorului Joseph Bacon (1857-1941) se leagă pavarea străzilor din oraș, crearea unui sistem de scurgere a apei pluviale și a apelor uzate și tot de el se leagă și introducerea apei potabile și a unui bazin de apă, funcțional și astăzi în Cetatea Medievală și care deservește mare parte din oraș.

Muzeul de Istorie din Sighișoara și-a deschis porțile în data de 24 iunie 1899, sub denumirea de “Alt Schassburg”' (Sighișoara Veche), iar între anii 1883-1925, Joseph Bacon a fost doctorul oficial al Sighișoarei. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu