ROMÂNII SE CONFORMEAZĂ MĂSURILOR DE PROTECȚIE ȘI ÎN STAREA DE ALERTĂ

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul pentru Evaluare și Strategie - IRES, după prima săptămână de la intrarea țării noastre în stare de alertă (15 mai 2020), 92% dintre români spun că au purtat măști în spații închise, iar 91% susțin că au respectat regula distanțării sociale în public.

Masca și distanțarea socială, respectate de tineri

Tinerii între 18 și 35 de ani, intervievații între 36 și 50 de ani, cei cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei, dar și cei care declară că ar vota Alianța USR+PLUS la alegerile parlamentare sunt categoriile în rândul cărora proporția celor care declară că au purtat mască este mai ridicată.

Gradul de respectare a regulilor de distanțare socială în public este mai ridicat în rândul bărbaților, al celor cu vârsta între 36 și 50 de ani și a respondenților cu studii superioare, în cazul persoanelor cu venituri lunare de peste 1.500 de lei și a votanților Alianței USR+PLUS.

O treime dintre români și-au vizitat rudele

Deși au declarat că apropierea celor dragi a fost lucrul cel mai de preț care le-a lipsit în perioada stării de urgență, doar o treime dintre români s-au întâlnit, în prima săptămână de la relaxare, cu membri ai familiei sau cu prieteni pe care nu i-au văzut în perioada stării de urgență.

Cei care s-au întâlnit cu rudele și prietenii în această perioadă sunt în proporții mai ridicate bărbații, tinerii, dar și maturii, persoanele care au un venit lunar de peste 1.500 de lei, respondenții care locuiesc în mediul rural și în sudul țării, dar și votanți ai Alianței USR+PLUS.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu cred despre ceilalți că respectă în mică măsură sau că nu respectă deloc indicațiile autorităților pe durata stării de alertă.

Tinerii, persoanele cu venituri lunare de peste 4.000 de lei și votanții Alianței USR+PLUS sunt cei care spun în proporții mai ridicate decât media că majoritatea oamenilor respectă în foarte mică măsură sau nu respectă deloc indicațiile autorităților.

Reintroducerea izolării la domiciliu, acceptabilă de 72% dintre români

Aproape trei sferturi (72%) dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată, dacă numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 ar crește din nou.

Respondenții care ar fi de acord cu revenirea la izolarea la domiciliu sunt, în proporții mai ridicate decât media, femeile, tinerii între 18 și 35 de ani, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, care au venituri lunare de cel mult 2.500 de lei, dar și votanții PNL și cei ai Alianței USR+PLUS.

Două treimi dintre participanții la studiu (67%) consideră justificate măsurile privind izolarea la domiciliu și oprirea activităților publice din localitatea lor. Favorabili acestor măsuri sunt, în proporții mai ridicate, tinerii și respondenții cu studii superioare, dar și votanții PSD, cei ai PNL și cei ai Alianței USR+PLUS.

În această vară, concedii în țară sau deloc

Peste un sfert dintre români spun că vor pleca în vacanță în această vară, iar 3 din 10 români renunță să meargă în concediu. Cei mai mulți dintre cei care pleacă în vacanță (74%) vor alege să își petreacă vacanța în țară, 12% în străinătate, iar 10% atât în țară, cât și în străinătate.

Nu au renunțat la vacanțele din această vară, în proporții mai ridicate, bărbații, tinerii și persoanele cu vârsta de cel mult 50 de ani și nici cele cu studii superioare, respondenții cu venituri de peste 2.500 de lei, cei care locuiesc în mediul urban și în sudul țării și votanții Alianței USR+PLUS.

Femeile, tinerii, persoanele cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 1.500 de lei, respondenții care locuiesc în Transilvania și Banat și care votează cu Alianța USR+PLUS spun în proporții mai ridicate decât media că au renunțat la vacanțele din această vară, deși în mod normal ar fi mers.

***

Studiul IRES a fost realizat online, în perioada 20 - 21 mai 2020, pe un eșantion multistratificat de 1.033 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani. 

Lasă un comentariu