IOAN VASU, PRIMAR RÂCIU: “ÎN ROMÂNIA, ADMINISTRAȚIA LOCALĂ ESTE PREA STUFOASĂ, SE CHELTUIEȘTE MULT ȘI INEFICIENT”

Distribuie pe:

- Trăim vremuri care, chiar dacă, deocamdată, nu le putem defini drept grele, sunt cel puțin ciudate și au efecte negative asupra vieții oamenilor, obligați, prin destin, să-și ducă mai departe traiul... ce facem pentru ca această constatare să nu rămână doar o simplă figură de stil?

- Administrația locală este definită și prin aceea că, indiferent de situațiile din țară, chiar din lume, se preocupă de viața și nevoile cetățenilor ei. Nu ne folosește la nimic dramatizarea exagerată a situației, cum se mai întâmplă, acum, la noi în țară. Noi știm că respectarea legii nu poate fi pusă în discuție, dar, în același timp, nu ne-am oprit din execuția proiectelor și planurilor noastre. Lucrăm la reabilitarea și modernizarea Casei de cultură “Vasile Conțiu”, un proiect frumos, care este în stare de finisare. Doar situația în care ne aflăm, momentan, a dus la amânarea recepției finale - de fapt recepția este practic făcută, doar se mai impun anumite modificări. Mai avem, în executare, un drum de 7,5 kilometri, finanțat pe Programul Național de Dezvoltare Rurală, care leagă Sânmărtinu de Câmpie de Ulieș. Lucrarea s-a oprit, în toamnă, din cauza condițiilor meteo; am avut și unele discuții cu dirigintele de șantier, care nu a agreat execuția anumitor lucrări, așteptând acum reluarea lucrării, sper, în condiții calitative superioare. Executantul este o firmă din Bistrița, pentru lucrătorii căreia trebuie asigurată cazarea; am avea atunci asfaltat un cerc, de la primăria Râciu, pe o lungime de 26 de kilometri, roată prin Ulieș și Sânmărtin. Comuna noastră are aproape 100 de kilometri de drumuri comunale, vicinale și de exploatație agricolă și trebuie să deservim chiar și unele zone mai izolate, căci și acolo trăiesc oameni. Mai lucrăm la un proiect de împădurire, unde am terminat deja 113 hectare, pe dealurile și terenurile neproductive. Continuăm cu 57 de hectare, bucurându-ne de ploile de primăvară, care ne ajută. Avem un proiect depus pentru finanțare, referitor la extinderea și modernizarea a 16 kilometri de rețea canalizare în satele Râciu, Sânmărtin, Căciulata și Leniș. Urmează modernizarea pompelor, căci Stația de epurare este deja finalizată. Sunt mici intervenții de făcut, lucrarea fiind executată puțin în grabă, prin anii 2002-2004. Mai lucrăm la intabularea terenurilor extravilane. Avem semnate, în proporție de 80-90%, contractele cu Serviciul de cadastru, unde muncește o persoană minunată, care e foarte responsabil. Vorbim de peste 7.600 de hectare, din care 880 sunt intravilan, prin scăderea suprafeței drumurilor, tot mai rămân cam 5.000 de hectare, pentru care să asigurăm tuturor cetățenilor, acasă, extrasul CF. Lucrăm, printr-un program electronic, bazat pe fotografiere aeriană, care are o marjă de eroare de câțiva centimetri. Vom avea o imagine extrem de exactă, atât a patrimoniului privat al comunei, cât și a patrimoniului cetățenilor. În urma operațiunii, baza de impozitare va crește, undeva la 30-40%. Serviciul de taxe și impozite agricolă va dispune de un program, o bază de date ușor accesibilă și conformă realității din teren. Ulterior, plata online a acestor taxe și impozite va deveni o obișnuință, pentru toți consătenii mei.

- Pandemia pare - slavă Domnului - să-și fi trăit traiul, însă apar efectele negative, economice și bugetare, care vor îngreuna existența și implica noi sacrificii... taxe mai puține, planuri și realizări mai mici... cum le contracarăm?

- Pentru cetățenii mai în vârstă, nu-mi fac probleme, ei plătesc primii taxele și impozitele, chiar dacă acum au fost oarecum deranjați de imperativele pandemiei. Avem, la dispoziția tuturor cetățenilor, un ghișeu, accesibil din afara primăriei, și din circa 770 de fermieri, cam 700 sunt cu dosarele depuse. Până la sfârșitul lunii iunie impozitele, cu reducerile de 10% aplicate, vor fi plătite. Nu cred să avem probleme cu bugetul local, deși avem și niscaiva evazioniști de care mă voi ocupa personal. Desigur, nu știu cum va fi situația bugetului național și niciodată nu m-am bazat pe rectificările bugetare, preferând să gospodăresc ceea ce am. Nu cred că asta este o soluție, să stăm doar cu mâna întinsă, la ceea ce primim și să ne plângem tot timpul, că primim puțin. Eu am, la primărie, serviciile puse în seama unei societăți comerciale edilitar-gospodărească cu care îmi rezolv tot, canalizarea, spațiile verzi, școlile etc., în condiții de economie de circa 40%, prin raport la alte forme de organizare. În plus, dăm și de lucru, la niște oameni de-ai noștri, din Râciu. De altfel, eu consider că administrația noastră, din România, adică, este deja prea pompoasă și stufoasă, cheltuind prea mult și ineficient, de pildă cu indemnizațiile unor consilieri locali, care nu fac mai nimic și nu au depus niciun proiect, pe toată durata mandatului lor de consilier. Vorbim de-o întreagă armată, cum lesne se poate socoti: sunt 2.860 de comune existente în țara asta, ca să nu mai pomenesc de orașele mici, mari, consiliile județene, care și ele mai adaugă, până la 3.300 de UAT-uri. Luați între 9 și 45 de consilieri, ca medie, să zicem 18, și vedeți unde se ajunge, doar cu indemnizația consilierilor. Desigur, ținând cont că, în mediul rural, primăria și primarul sunt principalii autori ai proiectelor de hotărâri, ajungem la cheltuieli astronomice, nejustificate. O soluție ar fi drastica reducere a numărului de consilieri și activitatea probono a tuturor acestora! La noi, la Râciu, am redus aceste indemnizații la 5% din salariul primarului.

- Poate părea curios că taman acum, în vreme de maximă incertitudine, să ne gândim la viitor, la noi planuri și proiecte menite să ne netezească drumul spre mai bine...

- Am pe masa mea proiecte de 8,4 milioane de euro, dar n-aș dori să le dezvălui, deocamdată. Ar mai fi un proiect, pe circa 70 de hectare din proprietatea privată a primăriei; am prins, între proiecte, toate segmentele socio-culturale ale comunei, cu accent pe învățământ, sănătate. Sunt proiecte care vizează copiii și bătrânii noștri, deopotrivă. Avem paramedici, două cabinete medicale de familie, două farmacii, trei cabinete stomatologice, pregătim o secție de reumatologie, să nu mai purtăm bătrânii la oraș. Pentru tineri, înafara dezvoltării instituțiilor școlare generale și profesionale, avem proiecte culturale deosebite. Mă refer la Casa memorială “Gheorghe Șincai”, la ansamblul statuar memorial “Școala Ardeleană”, la editarea unor lucrări, pe lângă cele trei, de anul trecut, la Monumentul Unirii, din fața primăriei, la Monumentul Iancului, al lui Horea. La școală, lucrăm la o modernizare implicând creșterea capacității noastre de a livra cunoștințe elevilor, prin mediul digital. Avem deja o oarecare experiență cu Catalogul electronic și vrem ca în septembrie să nu fim prinși nepregătiți, să putem trece - la nevoie - procesul educațional pe online. Nici sportul nu e neglijat și mă refer la stadion, terenul artificial de fotbal și baza sportivă. Urmează modernizări, la Sânmărtin și Ulieș. Sunt locuri de joacă, pentru cei mici, teatrul de vară, restaurantul primăriei; toate acestea trebuie nu doar întreținute, dar și dezvoltate, în mod continuu, adaptate nevoii oamenilor.

Lasă un comentariu