PNL A IEȘIT CU MOTOARELE TURATE DE LA ÎNTÂLNIREA CU PREȘEDINTELE IOHANNIS

Distribuie pe:

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, spune că “PNL a ieșit cu motoarele turate” de la întâlnirea pe care liderii formațiunii au avut-o marți seara cu președintele Klaus Iohannis.

“PNL a ieșit cu motoarele turate de la această întâlnire, cu o echipă puternică, unită și consolidată în jurul lui Ludovic Orban/ deci nu a fost nicio întâlnire cu cuțitele pe masă cum spun unii, e drept că am servit o cafea și o apă plată! Nu am discutat nici măcar în trecere despre remaniere, întrucât suntem foarte mulțumiți de modul în care miniștrii liberali au reacționat în această perioadă dificilă/ deci nu pleacă nimeni, nu vine nimeni, iar miniștrii își fac datoria cât mai bine omenește posibil”, a scris Florin Roman, pe pagina sa de Facebook.

El susține că, “în câteva zile, guvernul liberal prezintă un amplu program de revigorare a economiei românești, bazat pe investiții și pe sprijinirea masivă a sectorului privat”.

“Vești bune pentru români: scade numărul cazurilor grave de COVID din secțiile ATI, dar și numărul bolnavilor. În schimb, crește numărul celor care se vindecă. Suntem pe drumul cel bun, nu ne-am prăbușit ca Italia sau Spania. Din punct de vedere economic, suntem una din puținele țări din UE cu creștere economică în trimestrul I. Veniturile colectate în aprilie și mai sunt mai bune ca cele de anul trecut, din perioada similară. Cuvântul de ordine însă rămâne prudența! În câteva zile, guvernul liberal prezintă un amplu program de revigorare a economiei românești, bazat pe investiții și pe sprijinirea masivă a sectorului privat”, conchide liderul deputaților PNL.

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o întâlnire informală cu mai mulți lideri ai PNL, printre care și liderul partidului Ludovic Orban, la o vilă de protocol din București.

 

ȘEDINȚĂ DE GUVERN; PE AGENDĂ - NOTA DE FUNDAMENTARE PRIVIND ACHIZIȚIA A 12 ELICOPTERE PENTRU IGAV

Guvernul s-a reunit ieri în ședință, pe ordinea de zi figurând mai multe proiecte de hotărâri și de ordonanțe de urgență.

* Cabinetul Orban a adoptat în ședință un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Viziune 2020” privind achiziția, într-o primă etapă, a 12 elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviație al MAI.

“Proiectul de investiții «Viziune 2020» vizează achiziția de mijloace tehnice și echipamente specifice și are ca indicator reducerea timpului de răspuns. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziționarea a 6 elicoptere ușoare multifuncționale, echipate pentru operare în zona montană, și a 6 elicoptere medii-grele multifuncționale echipate corespunzător pentru intervenții în situații de urgență atât în zona Mării Negre, cât și pe teritoriul național”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform documentului, pentru finanțarea achiziției de mijloace tehnice și echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operațional Infra-structura Mare.

“Obiectivul general al proiectului «Viziune 2020» este de a dezvolta și consolida capacitatea de răspuns la dezastre și la evenimente HILP (High Impact Low Probability) a autorităților responsabile prin dezvoltarea următorilor piloni strategici: terestru, maritim, aerian, respectiv comandă și control și constă în achiziționarea de mijloace tehnice și echipamente pentru dotarea autorităților responsabile. Proiectul este localizat pe toată suprafața României întrucât Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are, prin structura sa organizatorică, unități teritoriale subordonate în fiecare județ al țării, iar IGAv are acoperire națională. Bugetul total al proiectului este de 3.263.410 mii lei, din care: 2.767.255 mii lei reprezintă finanțare din fonduri externe nerambursabile - 84,8%; 489.511 mii lei reprezintă co-finanțare - 15%; 6.644 mii lei reprezintă cheltuieli neeligibile - 0,2%”, conform notei de fundamentare.

* Executivul a aprobat și un proiect de ordonanță de urgență privind organizarea, funcționarea și instituirea unor măsuri de îmbunătățire a activității Corpului de control al prim-ministrului.

“Scopul actului normativ îl constituie, pe de o parte, completarea, consolidarea și unificarea cadrului legal privind organizarea și funcționarea, în condiții optime, a Corpului de control al prim-ministrului, iar pe de altă parte, asanarea legislației active în ceea ce privește structura de control prin abrogarea expresă a unor dispoziții legale din OUG 49/2005 și din OUG 25/2007, cu modificările și completările ulterioare, care reglementează aspecte de contradictorialitate cu anumite prevederi legale aflate în vigoare, precum și cu reglementarea preconizată. (...) Prin adoptarea acestui act normativ, structura de control subordonată direct prim-ministrului își va putea desfășura activitatea în condiții de eficiență sporită, creându-se, astfel, premisele legale necesare pentru a crește capacitatea instituțională de identificare a disfuncționalităților din administrația publică astfel cum este aceasta statuată prin dispozițiile art. 26 din Codul administrativ, dispoziții care atribuie Guvernului funcția de control asupra ministerelor și asupra organelor de specialitate din subordinea sa”, se arată în nota de fundamentare.

Conform documentului, actul normativ promovat urmează “să mențină competențele de bază, de control și urmărire, ale Corpului de control al prim-ministrului, în forma reglementată de OUG 25/2007, cu modificările și completările ulterioare, cu luarea în considerare a exigențelor impuse de Codul administrativ, act normativ fundamental al statului”.

* În cadrul ședinței de Guvern s-a adoptat și un proiect de ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri, precum și a unui sprijin financiar, pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

* Pe agenda ședinței de Guvern a figurat și un proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră.

* Printr-o altă hotărâre, Executivul a adoptat și Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024.

 

CORLĂȚEAN ACUZĂ GUVERNUL PNL DE PRESIUNI POLITICE ASUPRA UNOR PRIMARI DIN OPOZIȚIE

Senatorul PSD Titus Corlățean a acuzat marți, în plenul Senatului, Guvernul PNL de presiuni politice asupra unor primari din opoziție.

“Le-ați cerut administrațiilor locale să facă lucruri importante în gestionarea pandemiei, și primarilor și consiliilor județene și locale (...). Problema care s-a adăugat sunt presiunile politice pe care Guvernul PNL le-a pus pe unii dintre primarii din opoziție.

Poate îi transmiteți colegului dumneavoastră Virgil Guran, care e șeful PNL Dâmbovița, vicepreședinte la nivel național PNL și mai este și consilier de stat pe chestiuni de ordine publică, securitate națională la Cancelaria domnului prim-ministru, care și-a permis să sune șefi de poliție de la Dâmbovița să le ceară să pună presiuni pe primari PSD dintr-o serie de localități din județul Dâmbovița”, s-a adresat Corlățean ministrului de Interne, Marcel Vela, la dezbaterea moțiunii simple împotriva acestuia.

În opinia sa, comportamentul lui Guran este “inacceptabil”.

“Este absolut inacceptabil, iar treaba asta se numește și abuz în serviciu și multe alte chestiuni foarte grave și poate îi sugerați să își vadă de treabă sau poate îl trimiteți la plimbare, așa cum merită”, a încheiat Corlățean.

 

Lasă un comentariu