SERIALELE NE AFECTEAZĂ LA FEL CA JOCURILE DE NOROC

Distribuie pe:

Psihologul român Anca Maftei, citat de descopera.ro, susține că serialele urmărite la televizor, mai ales în perioada de izolare, ne afectează la fel de mult ca jocurile de noroc, deoarece apare o falsă senzație de relaxare, dar care, în realitate, este o iluzie, o păcăleală.

“Odată cu apariția platformelor care oferă filme și seriale cât și când vrem, s-a creat un obicei de consum pe care specialiștii îl denumesc obiceiul de a sta ore în șir și a urmări episod după episod, unul sau mai multe seriale.

Este din ce în ce mai întâlnită în rândul populației vizionarea fără oprire a unui serial, iar acest lucru începe să aibă implicații psihologice.

Un studiu longitudinal, făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care psihologii au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi la seriale, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul.

Aceste efecte au apărut împreună cu depresia și alte schimbări la nivel social. Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte, pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, o păcăleală.

Din păcate, acest obicei face ca tot balastul emoțional să se ducă în inconștient. În loc să fie gestionat, discutat cu un prieten, acceptat, el planează undeva, dar nu dispare.

În perioada de autoizolare, impusă de pandemia de coronavirus, și înconjurați de tot felul de știri legate de situația mondială, i-a determinat pe mulți să se orienteze către această activitate (vizionarea de seriale), însă dacă nu există moderație, pe termen lung, vor apărea și primele probleme comportamentale.

Din punctul meu de vedere, efectul pozitiv este de moment, adică satisfacerea acelei zone din creier de distracție, de plăcere propriu-zisă. Bineînțeles, este nevoie de plăcere în viața noastră, nu trebuie să fim dogmatici cu sfera de sănătate. Putem să găsim un pic de plăcere în mai multe paliere ale vieții noastre și asta este important.

Însă, dincolo de asta, să fim conștienți de... proporții”, atrage atenția psihologul Anca Maftei.

Lasă un comentariu