ADEVĂRUL, UNITATEA ȘI... RELIGIA

Distribuie pe:

“Religia este legată de viață, iar viața religiei înseamnă să fac bine”. Savantul suedez Emanuel Swedenborg a avut o revelație, care i-a schimbat total viața: “Eu sunt Domnul, Creatorul și Eliberatorul; Te-am ales pentru a face cunoscut oamenilor sensul spiritual al sfintelor scripturi. Îți voi dicta tot ceea ce va trebui să scrii”.

***

“Unitatea a fost punctul de plecare a întregii creații; au apărut în mersul acesteia lucruri compuse, dar sfârșitul trebuie să fie identic cu începutul. Universul este, așadar, o varietate în unitate. Scopul e înapoierea tuturor lucrurilor în unitatea care este Dumnezeu”.

***

“Adevărul divin merge către Rai din dragostea divină a lui Dumnezeu”.

Emanuel Swedenborg (1688-1772), savant, filosof, inginer de mine, militar, astronom, economist și deputat suedez. Supranumit de către Balzac “Buddha al Nordului”, el a fost una din cele mai complexe personalități ale Scandinaviei. Cunoștea 10 limbi de circulație, a studiat și cooperat cu elitele vremii, devenind un inventator prolific. La vârsta de 11 ani s-a înscris la Universitatea din Uppsala unde tatăl său preda și a studiat teologia, literatura, matematica și științele naturii. În 1709, la 21 de ani, devine doctor în filosofie. A respectat cu strictețe sfatul tatălui său la terminarea studiilor: “Te rog din tot sufletul să-L iubești și să te temi de Dumnezeu dincolo de toate, pentru că fără această frică de Dumnezeu toate celelalte studii, întreaga învățătură nu contează și este, într-adevăr, dăunătoare”.

A conceput, ca și Leonardo da Vinci, un vehicul destinat zborului, dotat cu aripi fixe, a proiectat vehicule pentru navigația subacvatică, o mașină cu aburi, un model de ecluză și un pendul cu apă destinat pentru a reprezenta mișcarea planetelor. Din cele 50 de opere scrise, 25 erau consacrate științelor aplicate, matematicii și astronomiei. Ca supervizor al industriei miniere suedeze timp de trei decenii, a publicat “Opera filosofică și metalurgia” în 1734, considerată și astăzi de referință în domeniu. A fost senator, membru al guvernului, al Academiei Regale a Științelor, a fost înnobilat și a primit cele mai înalte dinstincții și onoruri pe care și le-ar fi dorit cineva.

Autor de reflecții:

- “Dragostea constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta”.

- “Adevărata caritate este dorința de a fi folositor celorlalți fără a avea gândul de a primi recompensă”.

Moare la vârsta de 84 de ani la Londra și este înmormântat într-o biserică suedeză. La 140 de ani de la moartea sa, în 1913, osemintele lui sunt repatriate și este reînhumat în catedrala din Upssala, lângă marele botanist suedez Carolus Linnaeus.

P.S. “Pilat a ieșit afară și le-a zis iudeilor: Iată, vi-L aduc pe Iisus afară, ca să știți că nu găsesc în El nicio vină. Deci, a ieșit Iisus afară, purtând cununa de spini și mantia purpurie. Și le-a zis Pilat: Iată Omul! Când L-au văzut arhiereii iudei și slujitorii au strigat: Răstignește-L! Răstignește-L! Zis-a lor Pilat: Luați-L voi și răstigniți-L, căci eu nu găsesc în El nicio vină. Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege și după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut. Și a intrat iarăși în pretoriu și I-a zis lui Iisus: De unde ești tu? Iar Iisus nu i-a dat niciun răspuns. Deci Pilat I-a zis: Mie nu-Mi vorbești? Nu știi că am putere să Te eliberez și putere am să Te răstignesc? Iisus a răspuns: N-ai avea nicio putere asupra mea, dacă nu ți-ar fi fost dată de sus” (Ioan 19, 4-11).

Să fie luare aminte, mai marilor lumii, că puterea vine numai de la Dumnezeu. Acum, lucrează mai mult diavolul în lume, fiindcă noi i-am deschis ușa casei și ușa sufletului nostru. Dar, niciodată, el nu este mai tare și mai mare decât Dumnezeu, Creatorul. Biruința finală vine prin credință, dragoste, nădejde, milostenie, ascultare de poruncile ziditoare ale Creatorului...! (n.a.).

 

Lasă un comentariu