PLEDOARIE PENTRU GENERAȚIA DE FORȚĂ (I)

Distribuie pe:

Interviu cu artistul plastic MARCEL NASTE, noul director al Casei de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș

- Marcel Naste, bine ne-am regăsit, într-un loc mai potrivit, cred, pentru aptitudinile și vocația ta! Mă bucur că proverbul conform căruia “ce nu reușește să te doboare te face mai puternic” se adeverește și te felicit din tot sufletul. Cum te simți? Ce mai faci? Mai exact, ce ai vrea să faci?

- Dacă ar fi să fac o analiză a oportunităților și a eforturilor personale, aș spune în felul următor: În viață, pe cărarea drumului meu, de multe ori, au fost obstacole grele de trecut, iar alteori am avut oportunitatea de a mi se deschide orizonturi frumoase, motivante și pline de provocări. Eu, unul, cred în destin, cred în munca asiduă, în calitate și, chiar dacă nu vezi o speranță, și mai cazi trântit la pământ, toate implicările tale, toată munca și dăruirea necondiționată unei societăți, prin diferite forme de manifestare (și aici vorbim de artă, cultură, proiecte artistico-culturale și multe cercuri educative spre dezvoltarea și susținerea comunității), nimic nu rămâne neobservat și toate sedimentele care se leagă de destinul și munca ta se vor aduna și se vor calcifia într-un punct, într-o temelie sau într-o operă definită sau definitorie, în care natura societății te vrea pentru a porni un nou proiect în dezvoltarea ei. Așadar, pot să spun că, după multă furtună, furtună ce a demolat și desființat vise, orizonturi și personalități în dezvoltare, a venit momentul să pornim spre bucuriile descătușării și ale implementării responsabile în societate. Eu cred în sinceritate, moralitate, etică și responsabilitate socială. E greu să schimbi ceva, dar e frumos și motivant să te implici pentru a aduna în jurul tău oameni valoroși, oameni dornici de afirmare și oameni iubitori de a dărui societății din preaplinul lor, din bogăția sufletelor lor.

-  Noua funcție, de manager al Casei de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș, poate că nu ar fi neapărat inedită pentru tine, dată fiind experiența acumulată până acum la Reghin, dar este, cu siguranță, o provocare interesantă.

- Experiența de azi este, de fapt, rezultatul “sedimentelor multiple” acumulate și al proiectelor desfășurate în cadrul Casei de Cultură a Tineretului “George Enescu” din Reghin, în perioada mea de mandat, instituție care, de altfel, azi nu mai există, cu toate că și-a dovedit importanța și a ajuns tocmai în vârful piramidei în dezvoltarea ei, de la existență și până azi. În drumul meu profesional, am fost “captiv” al creației culturale prin desfășurare, la Casa  de Cultură a Tineretului “George Enescu” din Reghin, timp de 5 ani, din 1 decembrie 2012 și până în 22 noiembrie 2017. Cinci ani în care această instituție a devenit, prin activitățile sale, una de renume, recunoscută pe plan local, național și internațional, dezvoltând proiecte importante pentru generația grupului-țintă, și aici mă refer la generația tânără, pe diferitele domenii de activitate: dans, teatru, muzică, artă plastică etc.

- Faptele sunt cunoscute, chiar dacă nu și recunoscute, dar cred că uneori este mai eficient să privești în urmă doar pentru a contabiliza rezultatele care merită atenție, fiindcă de mizerii nu e nimeni scutit și, în buna tradiție românească instaurată în ultimele decenii, tot ce e bun trebuie stricat. Privim deci înainte!

- Cred ca o atitudine corectă a unui director este cea în care respectă trecutul, motivează prezentul și consolidează viitorul prin proiecte care, azi, mâine și poimâine, vor sta în dezvoltarea și implicarea personalității colective și, de aceea, toate proiectele ce au avut funcționalitate și au fost de calitate în această instituție, Casa de Cultură a Studenților, Mureș, se vor desfășura în continuare, dar pe lângă aceste proiecte e nevoie și de generarea multor activități pe diferite paliere necesare și mult așteptate de tineri. Doar investind în generația tânără, în cultură, artă și toate ramurile dezvoltării personale, vom avea siguranța că viitorul  va sta în mâini demne, morale și responsabile. Eu cred în generația tânără, plină de forță creativă și dornică de afirmare. Cred că ea este soluția redresării societății și tot ea este soluția certificării siguranței pentru un viitor comun responsabil.

- Cum vezi munca în echipă, date fiind restricțiile impuse de noul virus? Acestea nu vor fi ridicate prea curând, și nu total.

- Dacă e să mă raportez la trecut, prezent și viitor, aș spune la fel ca Mihai Eminescu: “Toate-s vechi și nouă toate”... E greu de spus ce aș putea realiza în perioada imediat următoare, și asta din cauza situației la nivel global al pandemiei, dar cu credință și cu voința Bunului Dumnezeu, sunt convins că vom realiza activități ce vor atrage atenția asupra acestei instituții. Dacă totul se va redresa, și spun acest lucru și datorită faptului că, imediat ce s-a auzit de această stare epidemică, s-au tăiat toate fondurile la instituțiile de cultură, pentru activități culturale. Când se vor ridica restricțiile sociale, vom genera proiecte cu o arie largă de acoperire, în cât mai multe domenii reprezentative pentru generația tânără. Doresc să construiesc pas cu pas și să dezvolt un nucleu solid care, cu siguranță, în viitor va avea ceva de spus. În momentul de față, în ceea ce privește generația tânără, putem spune că este una vitală pentru dezvoltarea comunității, cu atât mai mult cu cât ei sunt cei ce vor moșteni povara viitorului. Avem nevoie de ei, avem nevoie de investiții reale pentru ei, avem nevoie de dezvoltarea instituțiilor la un nivel modern, actual, tehnologizat, și avem nevoie de dotări atât  în ceea ce privește spațiile, cât și privind consolidarea ideologiei prin cursuri de pregătire atât profesională, dar și personală, la nivel de latură creativă. Din păcate, din acest punct de vedere, suntem deficitari în mare parte la nivel de țară. Cred, și vreau să fiu convins, că liderii de azi vor înțelege cât de mult contează investiția directă și concretă în această generație, care este definitorie viitorului nostru.

(va urma)

Foto dreapta: Marcel Naste și creația sa - o cruce de altar făcută anul acesta (2020), pentru Protopopiatul din Reghin.

 

Lasă un comentariu