SOMNUL, UMBRA, MUZICA ȘI... DUMNEZEU

Distribuie pe:

Motto: “Nu vă atingeți de unșii Mei și nu vicleniți împotriva profeților Mei” (Psalmul 104, 15).

* “Când te trezești mare, te pomenești deodată la picioarele lui Dumnezeu”.

Amurgul Gândurilor, Ed. Humanitas, 1966, pag. 55

***

* “Când ascultăm muzică, dăm de marginile lui Dumnezeu, și atunci când alunecăm spre o zonă de note finale, ne aruncăm în brațele lui Dumnezeu”.

Lacrimi și sfinți, Ed. Humanitas, 1995, pag. 89

***

* “Există momente în care, oricât de departe ne-am găsi de orice credință, nu ni-L imaginăm pe Dumnezeu decât ca interlocutor”.

Despre neajunsul de a te fi născut, Ed. Humanitas, 1955, pag. 218

***

* “Nu-mi văd decât umbra în Dumnezeu cu cât mă apropii de El, ea se interpune între noi și fug de Dumnezeu din propria mea frică”.

Lacrimi și sfinți, Ed. Humanitas, 1955, pag. 89

***

* “Orice ocară la adresa lui Dumnezeu, se întoarce împotriva celui ce a spus-o. Căci distrugându-L din inima noastră, ne tăiem creanga de sub picioare”.

Amurgul gândurilor, Ed. Humanitas, 1966, pag. 135

***

* “Singura uitare este somnul în divinitate! Când își va lăsa Dumnezeu peste mine pleoapa?”

Lacrimi și Sfinți, Ed. Humanitas, 1995, pag. 134

***

Emil Cioran (Filosoful disperării) (1911-1995), a fost un filosof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. S-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu. Mama sa, Elvira Cioran, era originară din Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș. Tatăl Elvirei, Teodor Comaniciu, de profesie notar, fusese ridicat de autoritățile austro-ungare la rangul de baron. Astfel, pe linie maternă, Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană. După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr, începe la 17 ani studiul filosofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în originar pe Immanuel Kant. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnotism, apărându-i evidentă “inconveniența existenței”. În timpul studenției, a fost influențat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages și Martin Heidegger, precum și de filosoful rus Lev Șestov, care situase întâmplarea în centru sistemului său de gândire. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filosofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartman și Ludwig Klages. Se declară admirator al lui Hitler, dar mai târziu va repudia definitiv și cu furie și rușine această concepție cât și de aceea despre Dumnezeu: “Fără Dumnezeu totul este noapte, iar cu El lumina nu mai este folositoare”. Opera lui este în limba română și franceză și conține foarte multe cărți cu tematice diferite, care-l definesc pe autor. A fost foarte mult preocupat de problema morții și ideea sinuciderii. A fost distins cu diferite premii naționale și internaționale, iar în anul 2009 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române. Pe strada “Protopop Emil Cioran” din Rășinari se află casa în care s-a născut Emil Cioran. Pe peretele casei este montată o placă de marmură care amintește de marele, dar și confuzul filosof Emil Cioran. Din păcate, bustul confecționat din gips a fost vandalizat, având nasul spart.

P.S. Epitaful de pe mormântul ziaristului francez Ludovic Venillot: “Scrieți-mi pe-a mea cruce / Săpați-mi pe mormânt: / A crezut și-acuma vede / Pe Domnul cel Sfânt”.

Lasă un comentariu