BEBELUȘII SUNT MAI PRIETENOȘI CU CEI CARE ÎI IMITĂ...

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund, citați de descopera.ro, susțin că bebelușii de numai câteva luni pot recunoaște atunci când adulții îi imită, considerându-i pe aceștia mai prietenoși decât pe cei care îi ignoră.

“În cadrul studiului nostru, am vizitat bebeluși în vârstă de aproximativ 6 luni, în locuințele lor, și ne-am jucat cu ei în patru moduri diferite. Fie am imitat tot ce făceau bebelușii, fie am imitat doar acțiunile sugarilor în timp ce expresia feței noastre rămânea neschimbată, fie am răspuns cu alte acțiuni față de ceea ce făceau bebelușii, fie i-am ignorat, neimitându-i deloc.

Metoda din urmă, numită și răspuns contingent, este modul prin care majoritatea părinților reacționează la bebeluși. Atunci când copilul dorește sau are nevoie de ceva, părintele reacționează în funcție de dorința sau nevoia sugarului, însă bebelușii adoră să îi imităm și își dau seama atunci când o facem. Ei s-au uitat și au zâmbit mai mult în timpul acțiunilor de imitare completă și au încercat să interacționeze cu acei adulți mai des.

Imitarea sugarilor pare să fie o metodă eficientă de a le capta interesul și a de a construi o legătură cu ei. Mamele au fost surprinse și impresionate când și-au văzut bebelușii interacționând fericiți în jocurile de imitare cu un străin.

Sesiunile de imitare au inclus și comportament de testare. Spre exemplu, dacă bebelușul lovea masa, iar cercetătorul imita acțiunea, bebelușul lovea apoi de și mai multe ori masa. Sugarul făcea asta în timp ce privea cu atenție reacțiile cercetătorului.

Chiar și atunci când cercetătorul nu arăta niciun fel de emoții în timp ce imita, bebelușii păreau să își dea seama că sunt imitați. Astfel, au răspuns tot prin comportament de testare, ceea ce a fost destul de interesant. Atunci când cineva testează persoana care îi imită, comportamentul e considerat de obicei o indicație că cel imitat știe ce se întâmplă.

Am presupus mult timp că prin intermediul expunerii frecvente la imitare, bebelușii învață despre interacțiune și normele sociale, însă mai trebuie să aflăm când imitarea începe să aibă asemenea efecte și ce rol are o astfel de acțiune în dezvoltarea bebelușilor”, concluzionează oamenii de știință suedezi.

Lasă un comentariu