THEODORA... MERGE MAI DEPARTE!

Distribuie pe:

Legislativul târgumureșean a amânat, în cadrul ședinței de săptămâna trecută, votarea proiectului inițiat de prof. univ. dr. Theodora Benedek, privind testarea voluntară pentru coronavirus a elevilor, cadrelor didactice, personalului nedidactic și a medicilor implicați în desfășurarea cursurilor de pregătire pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat. În speță, era vorba de o procedură sigură, realizabilă printr-un parteneriat între Primăria Târgu-Mureș, Instituția prefectului, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Clinic Județean de Urgență și constă în prelevarea unui exudat naso-faringian, procedură gratuită și benevolă, derulată timp de două zile, anterior datei de 2 iunie. Pe baza eșantionului de teste - explică prof. dr. Benedek - ar fi posibilă creionarea unei imagini cât mai aproape de realitate a stării de sănătate a târgumureșenilor și reducerea considerabilă a riscurilor de creștere a numărului de infecții cu noul coronavirus în municipiu.

Peste 500 de teste gratuite Real Time PCR erau deja rezolvate pentru profesorii și elevii implicați în examene, iar contribuția Primăriei s-ar fi rezumat doar la decontul diferenței de teste, în cazul în care solicitările depășeau 500.

Prin amânarea votării acestui proiect, majoritatea consilierilor locali municipali au dovedit că însăși sănătatea târgumureșenilor este un subiect care... suferă amânare, conchide inițiatoarea proiectului.

În ciuda acestei dovezi de indolență și nepăsare, domnia sa nu renunță la proiect, derulat sub sloganul “Ne facem bine împreună”: “Pentru că sănătatea târgumureșenilor este cea mai importantă, mergem mai departe. Săptămâna viitoare vă comunic modalitatea practică de înscriere și detaliile tehnice privind recoltarea de probe biologice pentru testul coronavirus, pentru cei care vor dori acest lucru”.

Prof. dr. Theodora Benedek este, de asemenea, inițiatoarea strategiei Verde pentru Târgu-Mureș, arătând că, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, obținute prin raportarea spațiilor verzi la populația Târgu-Mureșului, municipiul asigură doar 13,9 mp de spațiu verde/cap de locuitor, la un standard european de 26 mp, și aproximativ 50 mp recomandați de Organizația Mondială a Sănătății.

“Verde pentru Târgu-Mureș este strategia care ne va ajuta să respirăm și despre care veți afla curând. Se poate! În județul Mureș avem două exemple excepționale: Sovata, cu aproape 155 mp de spațiu verde/locuitor, și Sărmașu, cu peste 124 mp, care sunt în top 10 național”.

Copii sănătoși în Târgu-Mureș

Cu prilejul zilei de 1 iunie, a fost lansat proiectul “Copii sănătoși în Târgu-Mureș”, susținut de portalul  www.copiisanatosi.ro,  care va fi activat în această vară. “Acolo veți avea cei mai buni prieteni și consultanți, atunci când vine vorba de sănătatea copiilor voștri. Am alături de mine o echipă de specialiști universitari în cardiologie, medicină internă, nutriție, educație fizică, comunicare și videojurnalism. Proiectul va oferi soluții practice și recomandări profesioniste, prin care ne dorim ca viitoarele generații de târgumureșeni să stea cât mai departe de spitale”, afirmă prof. univ. dr. Theodora Benedek, inițiatoarea proiectului, ale cărui obiective sunt: reducerea riscului de boli cardiovasculare la copii; prezentarea unor programe de reducere a obezității infantile; programe video nutriționale dedicate copiilor, cu sfaturi utile atât pentru familii, cât și pentru școli și grădinițe; programe video de pregătire fizică a copiilor; call-center gratuit pentru suport în timp real ș.a.

 

Lasă un comentariu