CONVORBIRI LA “CUVÂNTUL LIBER” “VREAU CA UNGHENIUL SĂ URCE ÎNTRE PRIMELE ZECE ORAȘE DIN ROMÂNIA!”

Distribuie pe:

- Interviu cu primarul VICTOR PRODAN -

- Printre multiplele schimbări, aduse de pandemia care ne toacă viața, se numără și modificarea datei alegerilor; practic, v-ați pomenit cu un apendice de vreo patru luni de zile, la mandatul de primar...

- Alegerile trebuie făcute cât mai urgent posibil. Nu cred că ne putem juca cu așa ceva, pentru că mandatul de primar este pentru patru ani de zile. Date fiind aspectele conjuncturale, legate de pandemie, este corect faptul că alegerile nu se pot organiza acum, dar guvernul ia în calcul, cât de repede, așteptând bineînțeles deciziile Curții Constituționale, desfășurarea alegerilor. În ce privește planurile mele de investiții, pentru orașul Ungheni, ele sunt suficient de bine puse la punct și consolidate pentru a nu sta la discreția câtorva luni de zile. Priorități zero sunt grădinița și creșa, care sunt necesități, chiar urgențe, pentru comunitatea noastră; avem, de asemenea, în derulare, fiind în ultima fază de stabilire a câștigătorului licitației, proiectul de asfaltare, reabilitare și modernizare a circa 22 de străzi, care va fi demarat anul acesta, dar, probabil, va continua și anul viitor, date fiind amploarea și complexitatea lucrărilor. Orizontul de așteptare, pentru acest proiect, este anul 2021 și cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să-l isprăvim cu bine. În plus, mai avem în proiect, tot așa, circa alte 24 de străzi, pentru care facem studiul de fezabilitate, urmând proiectul tehnic și achiziția, care se vor întâmpla anul următor, iar din 2022 vom intra în execuție. Sunt, desigur, o mulțime de alte proiecte, de mai mică anvergură, dar cele mari sunt acestea, respectiv grădinița și creșa și cele 46 de străzi, reabilitate, modernizate și asfaltate. După încheierea acestor lucrări de asfaltare, suntem în măsură să constatăm că, practic, nu vor mai exista străzi neasfaltate, în orașul Ungheni și nici în satele aparținătoare, în afara unor străduțe mici, secundare. Unul dintre planurile, pe care nu mă sfiesc să-l caracterizez drept măreț, este aducerea orașului nostru în top zece al orașelor din România. În cadrul acestui top, suntem, actualmente, pe locul 21, în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor. Cred că este un obiectiv realizabil și pot să-l duc la bun sfârșit, cu acordul și sprijinul cetățenilor.

- Tot din categoria obiectivelor pe timp de pandemie, dar, de data aceasta, din capitolul revenire la normalitate, face parte și reîntoarcerea, fie și parțială, a copiilor în școli...

- În chestiunea revenirii copiilor la școală ne-am descurcat foarte bine. Doamna directoare și-a făcut pe deplin datoria și suntem în grafic, respectând tot ceea ce ne-a fost recomandat de către DSP Mureș. Mă refer la măsurile igienice, sanitare, la distanțarea socială. Asigurăm elevilor condiții bune, decente și, pe cât posibil, o pavăză împotriva acestei pandemii care aproape că ne-a îngenuncheat.  

- Așa cum s-a putut constata, deși au fost destule impedimente, mai peste tot, viața merge înainte și oamenii își văd, după puteri, de ale lor, lucru care - nu mă îndoiesc - este valabil și pentru comunitatea pe care o conduceți...

- Așa este. Avem în derulare lucrările de la Podul peste râul Mureș, care face legătura între localitățile Vidrasău și Șăușa. Este o investiție pe cât de mare, pe atât de necesară. Apoi este vorba despre introducerea apei potabile în Șăușa. Am executat, până acum, rețeaua de conducte, branșamentele, Stația de pompare - care este deja sub tensiune, fiind conectată la rețeaua electrică, bazinele de colectare. Au rămas doar niște chestiuni de procedură, dar, în cel mai scurt timp, locuitorii din Șăușa vor avea apă la robinet. Satul Șăușa merita ambele investiții căci oamenii de acolo prea trăiau într-o izolare și în condiții precare.

- Faceți parte din partidul aflat la putere. Vă propun un exercițiu de imaginație: dacă ați fi în biroul premierului Orban, care ar fi trei lucruri anume, pe care le-ați solicita, în general și pentru comunitatea dumneavoastră ?

- Aș avea eu mai multe, dar respectând regula jocului propus de dumneavoastră, pe primul plan s-ar situa măsurile care ar viza pornirea mecanismului economiei, respectiv pomparea de fonduri pentru crearea de noi locuri de muncă căci, acum, cu cei peste un milion de noi șomeri, cu repatrierile cauzate de pandemie, stăm la circa două milioane de oameni fără loc de muncă. Apoi, este imperios necesar să fim atenți la reluarea procesului de învățământ, din toamnă, alături de celelalte elemente ale vieții noastre de zi cu zi; mă refer la intrarea în normalitate, chiar acomodându-ne cu acest perfid virus. Apoi, aș cere o reformă amplă a administrației publice locale. Criza prin care trecem demonstrează că este loc destul pentru modernizarea și restructurarea administrațiile publice locale. Nici administrația centrală nu stă tocmai cum trebuie și este și aici loc de o amplă reformă.

- Criza sanitară, prin care am trecut și de care sperăm să scăpăm cât mai curând, a pus la grea încercare întreg sistemul nostru de sănătate. Care este situația cu asigurarea sănătății în orașul dumneavoastră, în Ungheni?

- Am trecut și noi printr-o perioadă grea, având patru cazuri de îmbolnăvire cu virusul Corona, chiar un deces, la Vidrasău. Am luat măsurile și am instituit la timp precauțiunile sanitare necesare, depășind situația intervenită. Sistemul nostru de sănătate este pe deplin funcțional, cu medicii de familie la datorie; ce-i drept, suntem la 9 kilometri de Târgu-Mureș și beneficiem din plin de buna situație a sistemului de acolo. Acesta este un avantaj pe care nu-l contest!

- Suntem pe finalul convorbirii noastre și vă rog, dacă aveți un mesaj anume de transmis...

- La final, chiar aș face o remarcă. Doresc să continui, ca edil al orașului Ungheni și din pricina proiectelor pe care le am și pe care le-aș dori duse la un bun sfârșit și din pricina ambiției mele de a aduce cât mai multe investiții, aici, la noi. Am reușit câștigarea acelui proces, cu Prefectura Mureș, care ne bloca o investiție de zece milioane de euro și trebuie ca în cel mai scurt timp să demarăm această mare investiție. Desigur, nu ne vom opri aici și așteptăm alți investitori, să ni se alăture, pentru a face din Ungheni un pol important al județului Mureș. Țelul meu este dublarea acestor investiții, care să ne ajute în fructificarea poziției strategice în care se află orașul și concomitent să ne urce în topul localităților urbane din România, printre primele zece.

Lasă un comentariu