POGORÂREA SFÂNTULUI DUH (RUSALIILE) - SĂRBĂTOAREA PĂCII

Distribuie pe:

Cincizecimea (Rusaliile) este sărbătoarea venirii în lume a Duhului Sfânt, ca rod al lucrării de mântuire a lui Hristos, încununată prin Jertfă și Înviere. La zece zile de la Înălțare și la cincizeci de zile după Paști, Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele 12 sărbători domnești, fiind celebrată la date diferite, în funcție de data Paștelui, în Biserica Ortodoxă, Romano-Catolică și Greco-Catolică. Duhul Sfânt este vistierul bunătăților, Sfințitorul și Mângâietorul tuturor inimilor. Toate bisericile sunt casele Duhului Sfânt, iar slujbele bisericești sunt lucrările Duhului Sfânt. Mântuitorul a vorbit adeseori ucenicilor Săi despre venirea Sfântului Duh. Înainte de sfintele Patimi, Domnul le vorbește lămurit despre venirea celui Care le va fi “Mângâitor” după plecarea Sa la Tatăl: “Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâitor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac, Duhul adevărului, pe care lumea nu-L cunoaște; voi Îl veți cunoaște, că rămâne cu voi și în voi”. (In 14, 16-17) Hristos realizează la Rusalii promisiunea făcută ucenicilor de a nu-i lăsa orfani. În Faptele Apostolilor, evenimentul este relatat: “Și când a sosit Ziua Cincizecimii, erau toți în același loc. Și din cer, fără veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. Și toți cei de față, locuitori ai Iudeii, de toate neamurile, au fost tulburați auzindu-i pe acei galileieni vorbind”. Duhul Sfânt este o persoană dumnezeiască, alături de Tatăl și de Fiul, adevăr exprimat cu foarte mare claritate în multe locuri din Sfânta Scriptură.

Sfântul Apostol Pavel zice că “rodul Duhului este dragoste, bucurie, pace, îndelungată răbdare, bunătate, facere de bine, credință, blândețe, înfrânare, curăție”. (Gal 5,22.23)

De Rusalii, românii își împodobesc Biserica cu ramuri și cu flori de tei și frunze de nuc, simbol al flăcărilor; nuca este cu ulei (mir) simbol al Tainei Mirungerii, darul Sf. Duh; teiul - floarea vindecării. Se mai zice Rusalii, după o sărbătoare păgână a rozelor (trandafirilor).

Există o rugăciune către Duhul Sfânt: “Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate le plinești, Vestitorul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și locuiește întru noi, ne curățește de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre!”.

Lasă un comentariu