LUMEA ÎN CARE TRĂIM - BOLI ALE VÂRSTEI A TREIA

Distribuie pe:

Structura populației la nivel mondial s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, potrivit celor mai recente statistici ONU * Între anii 1950 și 2010, speranța de viață a crescut de la 46 la 68 de ani și se preconizează că va crește la 81 până la sfârșitul secolului * În prezent, în lume, aproape 700 de milioane de persoane au peste 60 de ani * Până în 2050, numărul acestora va atinge 2 miliarde, astfel că peste 20% din populația lumii va avea vârsta de 60 de ani sau mai mult * La ora actuală, numărul femeilor în vârstă de peste 60 de ani este cu aproximativ 66 de milioane mai mare decât al bărbaților de aceeași vârstă sau peste * Dintre cei cu vârsta de 80 de ani sau mai mult, numărul femeilor este de aproape două ori mai mare decât cel al bărbaților * Pentru prima dată în istoria omenirii, în 2050, în lume vor exista mai multe persoane în vârstă de peste 60 de ani decât copii * Creșterea numărului de persoane în vârstă va fi cea mai mare și cea mai rapidă în țările în curs de dezvoltare, Asia urmând a fi regiunea cu cel mai mare număr de persoane în vârstă, iar în Africa se înregistrează cea mai mare rată de creștere a populației * Potrivit unui raport al Consiliului Național al Persoanelor Vârstnice, în segmentul populației vârstnice din România se va înregistra o tendință de creștere de la 2,99 milioane în 2017, la 5 milioane în 2050, iar în anul 2060 mai mult de o treime din populația țării noastre va avea peste 65 de ani.

Odată cu vârsta, vine înțelepciunea, dar, din păcate, asta nu e totul. Intrarea în zona “amurgului” este însoțită, cel mai adesea, de probleme de sănătate. Iată câteva dintre cele mai frecvente.

Obezitatea

Obezitatea atinge cote alarmante: aproximativ o treime din populația lumii suferă de obezitate sau este supraponderală. În sine, obezitatea reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate, iar combinarea obezității cu vârsta înaintată nu face decât să crească riscul de deces. Acumularea de kilograme presează organele interne, cum ar fi inima și plămânii. Cu cât un organ este mai “strâmtorat”, cu atât va fi mai puțin capabil să funcționeze normal. O ușoară încetinire a metabolismului, odată cu vârsta, este un fenomen firesc, așa că, să fim atenți la ce și cât mâncăm pentru că arderea caloriilor suplimentare devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Obezitatea este un factor important de risc pentru boli de inimă, diabet și cancer - toate acestea fiind afecțiuni care afectează calitatea vieții. Din rândul adulților între 65 și 74 de ani, 36,2% dintre bărbați și 40,7% dintre femei sunt obezi - ceea ce înseamnă că indicele lor de masă corporală este mai mare sau egal cu 30 - conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Artrita

Pe lângă obezitate, artrita este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă peste 50% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani, potrivit specialiștilor în geriatrie din cadrul CDC. Este mult mai mult decât o durere sâcâitoare, aproape insuportabilă, mai ales când se schimbă vremea. Poate fi de-a dreptul o afecțiune debilitantă, silindu-ne să renunțăm la multe din lucrurile care ne fac plăcere. Este un fenomen normal, care se instalează lent, odată cu degradarea, în timp, a cartilajelor și a oaselor. Factori precum regimul alimentar și lipsa de vitamine accelerează procesul de apariție și dezvoltare. Din fericire, pe piață există o mulțime de medicamente pentru tratamentul simptomelor, ceea ce face artrita să fie relativ de ușor de suportat dacă este corect tratată.

Osteoporoza

Osteoporoza seamănă destul de mult cu artrita. Dar, în timp ce artrita afectează țesuturile și cartilajele, osteoporoza este uzura naturală a oaselor, contribuind la reducerea semnificativă a mobilității.

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele devin, în mod firesc, mai fragile. Factori externi, precum regimul alimentar și lipsa de vitamine accelerează și ei procesul de instalare a osteoporozei. Deși numai rareori “doare”, în sensul definiției din dicționar a cuvântului, efectele osteoporozei nu sunt deloc de neglijat: cu masa/densitatea osoasă slăbită, riscul de fracturi sau deplasări ale discurilor coloanei vertebrale este mereu prezent. Pe de altă parte, osteoporoza ne afectează nu numai oasele, ci și portofelul: potrivit Fundației Americane a Osteoporozei, 19 miliarde de dolari sunt cheltuite anual pentru tratamentul acestei boli, estimându-se că, până în 2025, suma va fi de peste 25 de miliarde de dolari.

Cancerul

Cancerul este a doua cauză de deces în rândul persoanelor de peste 65 de ani. CDC raportează că 28 la sută dintre bărbați și 21 la sută dintre femeile peste 65 de ani suferă de cancer. Dacă este depistat timpuriu prin screeninguri, cum ar fi mamografii, colonoscopii și controale ale pielii, multe tipuri de cancer sunt tratabile. Cu nenumărate forme și manifestări, de la creier la sân, la plămâni, colon, gât, stomac etc., boala canceroasă este responsabilă pentru milioane de decese pe an, la nivel mondial.

Potrivit specialiștilor, înaintarea în vârstă reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de cancer. Cu un sistem imunitar slăbit, nu ne trebuie prea mult timp pentru a ne îmbolnăvi. Mai rău, se estimează că boala canceroasă va continua să fie una dintre problemele majore de sănătate a vârstni-cilor în următoarele decenii. Adresați-vă medicului cel puțin o dată pe an pentru a vă evalua starea de sănătate.

Boala Alzheimer

Că trupul se deteriorează în timp este una, dar deteriorarea creierului este cu totul și cu totul altceva. Nu există nici un remediu: boala Alzheimer este teribilă, incurabilă, ireversibilă, fiind cea mai frecventă cauză de demență în rândul persoanelor în vârstă. În Europa, aproximativ 10 milioane de oameni suferă de această boală, reprezentând a șaptea cauză de deces în statele cu venit național ridicat. Se estimează că până în 2025 numărul bolnavilor se va tripla, având în vedere tendințele demografice. Stimularea mintală - rezolvarea de integrame, lectura etc. sunt modalități excelente de a ne păstra mintea întreagă și sănătoasă. Asociația Alzheimer raportează că una din nouă persoane în vârstă de 65 de ani și peste, adică aproximativ 11% au boala Alzheimer, dar, deoarece diagnosticul este dificil de stabilit, nu se știe cu exactitate câți oameni trăiesc cu această afecțiune cronică.

Boli de inimă

Potrivit CDC, bolile de inimă rămân principalul “criminal” al adulților cu vârsta peste 65 de ani și afectează 37% dintre bărbați și 26% dintre femeile de peste 65 de ani, potrivit Federal Interagency Forum privind statisticile legate de îmbătrânire. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei trăiesc din ce în ce mai mult cu factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, care cresc posibilitatea de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta boli de inimă.

Diabetul zaharat

CDC estimează că 25% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de suferă de diabet, un risc semnificativ pentru sănătate. Diabetul poate fi identificat și abordat din timp cu teste simple de sânge pentru nivelurile de zahăr din sânge. Cu cât știți mai devreme că suferiți sau aveți un risc de diabet, cu atât mai repede puteți începe să controlați boala, vă îmbunătăți perspectivele de sănătate pe termen lung.

În general, diabetul și obezitatea merg mână în mână. De obicei, diabetul este cauzat de un regim alimentar precar și de un stil de viață sedentar. Cu toate acestea, anumite tipuri de diabet pot fi ereditare. Diabetul poate fi ținut sub control și gestionat relativ ușor, dar asta nu înseamnă că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cei care suferă de diabet zaharat pot ajunge chiar la amputarea picioarelor, dacă nu se tratează corect. Controlați-vă, riguros, glicemia, reduceți porția de dulciuri și faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a scădea riscul apariției bolii.

Depresia

Adesea ne gândim la anii “amurgului” ca la cei mai liniștiți și mai fericiți din întreaga noastră existență, ani în care ne bucurăm de tot ce are viața mai bun de oferit. Din păcate, nu este întotdeauna cazul. La bătrânețe, problemele de sănătate nu sunt întotdeauna fizice, ele pot fi și mintale. Depresia în rândul vârstnicilor este o chestiune serioasă, care poate duce la moarte prematură. Potrivit American Psychological Association, depresia poate scădea imunitatea și poate compromite capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. Fie că e situațională (provocată, de exemplu, de moartea unei persoane iubite) sau genetică, depresia este extrem de gravă.

Boli respiratorii

Un sistem imunitar slăbit înseamnă riscul apariției a tot felul de boli respiratorii. Un proces atât de simplu precum respirația poate deveni extrem de anevoios dacă aveți astm sau bronșită. Ca și cum n-ar fi de ajuns, bolile respiratorii îi expun pe vârstnici la un risc crescut de pneumonie și gripă. Potrivit CDC, bolile respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), reprezintă a treia cea mai frecventă cauză de deces în rândul persoanelor de peste 65 de ani, aproximativ 10% dintre bărbați și 13% dintre femei trăiesc cu astm, 10% dintre bărbați și 11% dintre femei trăiesc cu bronșită cronică sau emfizem. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să efectueze teste pulmonare de bază pentru a fi la curent cu starea de sănătate a căilor respiratorii. Deși gripa și pneumonia nu sunt boli cronice, aceste infecții sunt printre primele opt cauze de deces la persoanele de peste 65 de ani, potrivit CDC. Vârstnicii sunt mai vulnerabili la aceste boli și mai puțin capabili să le combată. Specialiștii recomandă administrarea, anual, a vaccinului antigripal pentru a preveni infecții și complicații ce pot pune viața în pericol.

Căzăturile

Dacă există un element comun pentru toate problemele de sănătate prezentate mai sus, acesta este, cu siguranță, organismul slăbit din cauza vârstei. Or, cu un corp slăbit, riscul de a cădea sau de a aluneca este destul de ridicat. Rezultatul poate fi mai mult decât un os rupt sau o vertebră afectată: căzăturile, în cazul vârstnicilor, pot deveni fatale. Riscul căzăturilor care necesită îngrijiri medicale de urgență crește odată cu vârsta. În fiecare an, 2,5 milioane de persoane în vârstă de peste 65 sunt tratate în secțiile de urgență, o treime dintre aceste persoane suferind încă cel puțin o căzătură în termen de un an, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Medicină de Urgență. Majoritatea căzăturilor se produc în propria locuință, pericolele majore constituindu-le covoarele și dușumelele alunecoase din baie, arată un studiu publicat în Journal of Injury and Violence Research.

 

Lasă un comentariu